Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Čeští biskupové na Mezinárodním eucharistickém kongresu

Datum publikace26. 1. 2016, 16.50
TiskTisk

Mezinárodní eucharistický kongres, který probíhá v těchto dnech (24. - 31. ledna 2016) na Filipínách, je v plném proudu. Přinášíme první report, o který se postarala česká delegace v čele s dvěma biskupy.

Filipíny/Cebu: Přítomní čeští biskupové Jan Vokál a Vlastimil Kročil byli ve filipínském městě Cebu přivítáni s velkou slávou, dle místních zvyků: filipínci k nim postupně přibíhali, aby políbili biskupský prsten a dotkli se jejich čela. Takto jsou zde již od dětství místní vychovávání v úctě k církvi, kterou pro ně symbolizuje právě prsten.

Velkým zážitkem pro mě je hluboká úcta filipínského národa k biskupům – políbení prstenu a dotek na čelo,“ říká biskup Vlastimil a dál vypráví o svých zážitcích: „Při návratu z centra jsme využili služeb místního auta – Jeepney – je to takový malý autobus, který vás velmi levně přiveze, kam potřebujete. Velmi silně na mě zapůsobilo setkání s lidmi v místních chudých čtvrtích, kde lidé žijí velmi skromně, často opravdu ve velmi ubohých podmínkách. Pak také místní malé občerstvovací stánky, kam si můžete přisednout, podívat se do hrnce, co je k obědu, a opět – velmi levně se najíst. I když u nás bychom asi kvůli hygienickým podmínkám neobstáli. Ale i přesto zde bývá vždy velmi plno. Jsem velmi rád, že se mohu účastnit, že jsem mohl zažít přípravy na Národních eucharistický kongres v ČR, také jako člen přípravné komise, myslím si, že se podařil. Měl jsem touhu zúčastnit se také jednou eucharistického kongresu na mezinárodní úrovni, zvláště proto, že můj předchůdce biskup Jiří Paďour byl delegátem pro eucharistické kongresy a vždy o účasti na těchto setkáních hovořil s velkým nadšením.“

A jaká myšlenka se nejvíce dotkla biskupa Jana, který je současným delegátem ČBK pro eucharistické kongresy?

Eucharistický kongres podtrhuje skutečnost vrcholu svátostného života církve. I kdyby se sloužila mše svatá jen v soukromí – je to vrcholná, Bohu nejmilejší liturgie. Má charakter horizontální. A proto slavíme v místních církvích eucharistické kongresy – diecézní, národní, mezinárodní. Eucharistie je vrcholným okamžikem svátostného života církve a nejvznešenější způsob úcty. Právě v této zemi se nás dotýká zejména chudoba. Připomíná nám, že lidé nemohou být odděleni od života. Biskup Robert Baron nám dnes jasně řekl: ‚jděte v pokoji – to, co jste zde slavili, žijte‘. A v této zemi je naprosto patrná krása liturgie i to, že lidé liturgií žijí i po skončení mše svaté. Proto zde křesťanství tolik roste. I my máme jít a přinášet Krista, žít Eucharistii. Eucharistii jako pokrm, Eucharistii jako oběť, Eucharistii jako skutečnou přítomnost.

Zahajovací mše svaté se účastnilo na 350 tisíc věřících z celého světa. Mezi 300 biskupy byli téměř všichni biskupové Filipín (celkem 95). Všechny školy v Cebu dostali týden prázdnin. Studenti jsou zapojeni do služby a vystupují v programu.

Fotografie a aktuality z centra dění můžete sledovat na facebookových stránkách kongresu.

(zdroj a foto: Hana Frančáková, Českomoravská Fatima Koclířov)

Autor článku: Zuzana Lášková
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou