Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Chudí jsou tématem nového čísla MKR Communio

Datum publikace26. 1. 2016, 9.42
TiskTisk

Nové číslo Mezinárodní katolické revue Communio (sv. 77) nese název Chudí. Takto formulovaným titulem chtěli editoři vystihnout záměr celého svazku, kterým nemá být pouze přispět k debatě o palčivém a stále více aktuálním problému chudoby, nýbrž zamyslet se ve světle víry nad tím, co znamená být chudý v Božích očích. Články domácích i zahraničních autorů osvětlují vybrané téma z pozice biblistiky, spirituality, dogmatiky, etiky a nechybí ani spojitost s ekologií.

Olomouc: Francouzský kněz a profesor teologie Pierre Coulange ve své studii poukazuje na kontrast mezi Boží svrchovanou transcendencí a utištěností chudáka, jehož hlas není ve společnosti slyšen. Bůh, který se zdá být na jedné straně od světa vzdálen, je ve své všemohoucnosti jediným pravým zastáncem toho, kdo se dovolává pomoci. Vpravdě shlédnout na poníženého je Boží výsadou. Toto své přesvědčení autor hojně dokládá vhodnými biblickými souvislostmi.

Příspěvek čtenářům Communia dobře známého kněze a teologa Vojtěcha Brože před nás klade dva momenty z dějin spásy. Nejprve rozevírá dilema chudoby ve Starém zákoně, kde byla prosperita obecně vzato znamením Božího požehnání. Jeho úvaha pak ústí do pohledu na Krista, který je sice dalek od toho, být sociálním mesiášem, který však svou dobrovolnou chudobou podává svědectví o Boží lásce, jediném pravém bohatství člověka.

Ředitel pařížské Vysoké školy praktických studií Olivier Boulnois předkládá hlavní rysy františkánské zkušenosti chudoby, která se stala věhlasnou pro svoji radikalitu. Autor si všímá též opozice, na kterou františkánský přístup k chudobě narazil. Objasňuje přitom, že na metafyzické rovině je volba pro chudobu afirmací svobodné vůle: právo rozhodnout se být chudým se stává významným faktorem pro život společenský, politický i ekonomický.

Text Jana Hojdy, jednoho ze dvou kurátorů tohoto čísla, klade do středu pozornosti ontologický základ chudoby: člověk je ze samotné povahy své existence chudý, neboť je nezaslouženě zahrnut darem překypující Boží lásky. Pozvání sdílet trojjediný božský život konstituuje zároveň možnost ryzí vzájemné solidarity mezi lidmi.

Nad chudobou coby naléhanou výzvou stojící před pastorační činností církve se zamýšlí prefekt Kongregace pro nauku víry kardinál Gerhard Ludwig Müller. Vychází přitom z niterného prolnutí křesťanské soteriologie a etiky: skutečnost, že všechno, co jsme a máme, dostáváme od Boha, nás vede na praktické rovině k postoji velkorysosti a štědrosti vůči druhým.

Od počátku svého pontifikátu věnuje papež František chudým prvořadou pozornost. Pražský teolog Karel Sládek, člen české redakce revue Communio, upozorňuje na spojitost přístupu k otázce chudoby s péčí o ohrožené životní prostředí. Obě témata, která volají po radikální změně mentality, jsou promýšlena na základě podnětů z nejnovější encykliky římského biskupa Laudato si’.

Závěrečný příspěvek z pera biblisty a učitele na KTF v Praze Jaroslava Brože se námětově vrací k minulému číslu časopisu, které bylo věnováno tajemství kenoze. Předložená studie předkládá hlavní interpretační linie, kterými se soudobá novozákonní exegeze snaží porozumět stěžejnímu biblickému úryvku, totiž christologickému hymnu z listu Filipanům.

Pro zájemce je možné si nový svazek MKR Communio zakoupit v distribuční síti Karmelitánského nakladatelství.

(Autor: Robert Svatoň)

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou