Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

František: Prosme za odpuštění hříchu rozdělení křesťanů

Datum publikace26. 1. 2016, 13.40
TiskTisk

Při pondělních nešporách (25. ledna 2016) v závěru Týdne modliteb za jednotu křesťanů poprosil papež František o odpuštění hříchu rozdělení Kristových následovníků. Nejednota je podle něj otevřenou ránou na Kristově těle.

Řím: Slavnostních nešpor v bazilice sv. Pavla za hradbami se zúčastnili také zástupci konstantinopolského patriarchátu, anglikánské církve a všech církví přítomných v Římě.

„V tomto roce milosrdenství (…) prosme především za odpuštění hříchu našich rozdělení, která jsou otevřenou ránou v Kristově těle. Jako biskup Říma a pastýř katolické církve chci prosit o milosrdenství a odpuštění za neevangelní jednání katolíků vzhledem ke křesťanům jiných církví,“ řekl během slavnosti papež.

Současně vyzval všechny katolíky, aby odpustili, pokud jim v minulosti i současnosti ublížili nekatoličtí křesťané. „Nemůžeme smazat to, co se stalo, ale nechceme dovolit, aby tíha minulých vin nadále zamořovala naše vztahy,“ dodal František.

Ve své homilii se papež zaměřil na postavu sv. Pavla, který byl Bohem povolán, ačkoliv pronásledoval křesťany. Sv. Pavel podle něj ve svých spisech vícekrát uvádí, že povolání za apoštola se nezakládá na vlastních zásluhách, nýbrž na Božím milosrdenství.

I první křesťané žili v neustálém úžasu z toho, že byli Bohem vyvoleni a mohli se stát křesťany nezávisle na svých zásluhách. Smyslem tohoto povolání některých lidí k víře je pak to, aby se skrze ně dostal Bůh ke všem lidem: „Otec miluje všechny a chce spasit všechny, a proto volí některé, ‚získává‘ je svou milostí, aby skrze ně jeho láska mohla dosáhnout ke všem,“ řekl František.

Má-li křesťanské povolání počátek v Bohu, i jednota mezi křesťany závisí na osobním vztahu k Bohu každého z nich. „Na cestě k plnému a viditelnému společenství (křesťanů) můžeme postupovat nejen tehdy, když se přibližujeme jedni k druhým, nýbrž především v míře, v jaké se obrátíme k Pánu. (…) A obrátit se znamená dovolit, aby v nás Pán žil a působil,“ řekl František.

Pokud tedy křesťané naslouchají Božímu slovu a snaží se je uskutečňovat, „konají důležité kroky k jednotě“. Věřící v Krista spojuje také poslání ohlašovat Boží milosrdenství.

V pondělí 25. ledna oznámil vatikánský mluvčí Federico Lombardi, že v říjnu se papež František zúčastní ekumenické bohoslužby ve Švédsku u příležitosti 500. výročí reformace.

(foto: CNA / Daniel Ibanez)

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou