Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

O čem píše KT č. 5/2016

Datum publikace26. 1. 2016, 13.30
TiskTisk

Nový Katolický týdeník se věnuje osobní modlitbě jako ústřednímu tématu; z oblasti zpravodajské sleduje přílet prvních iráckých uprchlíků do ČR či recenzi filmových děl spojených s osudy L. Baarové. Číslo uzavírá rozhovor s V. Postráneckým či článek na téma: Řehole nedokonalost neodstraní.

Česko přijalo první irácké rodiny. Prvních deset lidí – matky, otcové, skupinka malých dětí a babička – tvoří předvoj skupiny 153 iráckých křesťanů z různých církví, kterým do bezpečí v České republice pomáhá Nadační fond Generace 21. Po roce průtahů přistáli v neděli na Ruzyni.

Mein Kampf a dnešní Německo. Poprvé od konce 2. světové války vyšel v Německu Hitlerův Mein Kampf. Jak se s knihou, která stála u základů nacistických hrůz, vyrovnává dnešní německá společnost?

Filmový kýč a mrazivá výpověď. V českých kinech můžeme nyní vidět hned dva filmy věnované kontroverzní herečce Lídě Baarové: hrané drama Filipa Renče a dokumentární rozhovor Heleny Třeštíkové. KT nabízí recenze.

Téma: Osobní modlitba. Modlitba je pro náš duchovní život jako kyslík. Pokud jí není dostatek, něco začíná postupně odumírat. I když to teoreticky víme, často na to ve shonu všedních dní zapomínáme. Jak se modlíme? A umíme to?

Doma: Přibývá vad řeči. Stoupá počet dětí, které ještě při nástupu do první třídy neumí správně mluvit, a přibývá také těžších poruch řeči. Kde se stala chyba a proč jsou dnes ordinace logopedů beznadějně plné?

Rozhovor: Václav Postránecký. Václav a Helena Postránečtí jsou svoji už téměř padesát let. I proto tento známý pár podpořil letošní Národní týden manželství, který připadá na 8. – 14. února.

Řehole nedokonalost neodstraní. Často se setkáváme s tím, že řeholní život je spojován se směřováním k dokonalosti, přesto na příkladu biblických postav i významných světců karmelitánské tradice poznáváme, jak oni na této cestě hlubinně prožívali právě svou nedokonalost a potřebu Božího odpuštění. A to možná ještě vyostřeněji než většina členů církve.

Autor článku: František Jemelka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou