Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Misionáři milosrdenství se osobně setkají s papežem

Datum publikace29. 1. 2016, 16.22
TiskTisk

Mons. Rino Fisichella, předseda Papežské rady pro podporu nové evangelizace, dnes (29. ledna 2016) představil dva důležité body v programu svatého roku, a to vyslání misionářů milosrdenství papežem Františkem a přenesení ostatků svatých P. Pia a L. Mandiče na několik dnů do Říma.

Vatikán: Mons. Rino Fisichella dnes při tiskové konferenci znovu zopakoval mimořádný význam Svatého roku milosrdenství a již po pár měsících od jeho vyhlášení papežem konstatoval také velký zájem o jeho aktivní prožívání a pozitivní ohlasy. Svatý rok proniká do celého světa, do všech místních církví: „Je to zvláštní moment nové evangelizace,“ řekl Fisichella a pokračoval: „Je to čas, který je tu proto, abychom zhodnotili své životy víry a abychom pochopili, že jsme schopni obrácení a obnovy“.

Poté obrátil pozornost k dvěma podstatným událostem svatého roku, jež se chystají v dohledné době. První se vztahuje k převezení ostatků svatého P. Pia z Pietrelciny a Leopolda Mandiče do Říma, kde zůstanou k možnosti uctění po několik dnů. Oba tito světci obětovali své životy službě Božímu milosrdenství, především udělováním svátostí smíření, uzdravováním a odpouštěním. Proto zde bude mít jejich blízkost velmi symbolický význam. 

Urny s jejich ostatky budou umístěny od 3. února 2016 v kostele San Lorenzo Fuori le Mura, kde se uskuteční řada oslav. Program se pak přemístí do kostela San Salvatore v Lauro, v němž proběhne celonoční bdění. Druhý den se urny slavnostním procesím přenesou do baziliky svatého Petra a tam zůstanou až do 11. února. Poté se navrátí zpět do farností, odkud pochází.

Druhý bod, kterému se Mons. Fisichella věnoval, se týkal rozeslání misionářů milosrdenství a jejich funkce během svatého roku. Upozornil, že jedině papež má právo tyto misionáře jmenovat a učiní tak slavnostně na popeleční středu. Tito vybraní kněží mají být „znamením církve mateřské péče ve prospěch Božího lidu“ (Misericoriae vultus) a získají proto pravomoc prominout i ty hříchy, které jsou vyhrazené pouze Svatému stolci. Mají být především prostředníky Boží otevřené náruče pro všechny, kteří hledají odpuštění, prostředníky pravých lidských setkání, zdrojem osvobození a pomocníky při překonávání překážek na cestě do nového života, řekl Fisichella.

Misionáři se hlásili ze všech kontinentů, také z mnoha vzdálených zemí, např. z Barmy, Číny, Korey, Tanzanie, Zimbabwe či Thajska. Pro velký zájem musel být stanoven limit, misionářů milosrdenství tak bude nakonec něco přes 1000. Kolem 700 jich dorazí do Říma, kde se 9. února osobně setkaní s papežem Františkem.

Papež František se pro velký počet poutníků cestujících do Říma k příležitosti Svatého roku milosrdenství rozhodl přidat kromě svých pravidelných středečních audiencí ještě vždy jednu sobotu v měsíci, aby vyhověl přání poutníků.

Na závěr pak Mons. Fisichella zopakoval slova papeže Františka, aby byl Svatý rok milosrdenství příležitostí „žít v našem každodenním životě milost, kterou nám všem Otec neustále prokazuje.“

(zdroj: TS Svatého stolce; foto: Hernán Piñera / CC BY-SA)

Autor článku: Zuzana Lášková
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou