Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Papež mluvil s řeholníky o poslušnosti, vztazích i povolání

Datum publikace1. 2. 2016, 14.56
TiskTisk

Vztahy v komunitě, poslušnost, nedostatek povolání nebo i terorismus klevet. O těchto tématech hovořil papež František s řeholníky a řeholnicemi během pondělní audience. Setkání bylo jednou z posledních událostí Roku zasvěceného života.

Vatikán: Audiencí, které se zúčastnilo 5 tisíc zasvěcených osob z celého světa, pokračuje několikadenní program připravený k ukončení Roku zasvěceného života. Ten bude uzavřen při úterní mši svaté ve Svatopetrské bazilice. Na místě jsou přítomné také řeholnice z ČR.

Ve své improvizované promluvě, při níž odložil připravený text, hovořil papež o poslušnosti, která je pro dnešní svět prorockou, dále o blízkosti zasvěcených vůči druhým a o naději tváří v tvář počtu poklesu povolání.

Poslušnost je proroctvím pro dnešní svět

„Jsou mezi námi bratři a sestry, kteří prožívají poslušnost – ne tu vojenskou, to je jiná věc – prožívají ji jako darování srdce… toto je proroctví,“ řekl papež.

Díky poslušnosti člověk ukazuje, že cesta, kterou nabízí Ježíš, vede k radosti. To je pro dnešní svět prorocké.

Zasvěcený člověk podle Františka jedná podle své řehole a podle pokynů představených. V případě, že něco „nevidí jasně“, promluví si s představeným a následně poslechne. Tento postoj podle papeže stojí v protikladu k „semenu anarchie, které rozsévá ďábel“.

„Prosím nezapomínejte na proroctví poslušnosti,“ řekl František shromážděným.

Nejdůležitějším bližním je spolubratr a spolusestra

Zasvěcení Bohu má pak vést k tomu, aby byl člověk blíže druhým lidem. To platí i pro klauzurované mnichy a mnišky, které mohou být lidem nablízku jiným způsobem. Papež uvedl v této souvislosti příklad karmelitky sv. Terezie z Lisieux, jež se díky svému „hořícímu srdci stala patronkou misií.

„Bližním“ je však pro zasvěcené osoby na prvním místě jejich vlastní spolubratr nebo spolusestra, pokračoval papež a jako negativní příklad uvedl fiktivní rozhovor mezi knězem a řeholnicí: „‚Otče, v naší komunitě nám představená dovolila, abychom šli ven a byli s lidmi v chudých čtvrtích.‘ – ‚A řekni mi: V tvé komunitě jsou staré sestry?‘ – ‚Ano, jistě, jsou na marodce ve třetím patře.‘ – ‚A kolikrát denně jdeš navštívit své staré spolusestry, které mohou být tvojí matkou nebo babičkou?‘ – 'Víte, otče, hodně se nasazuji v práci a nezvládám tam zajít…‘“

„Nejdůležitějším bližním je tvůj bratr, sestra a komunita,“ zdůraznil papež.

Řeči o druhých jsou jako terorismus

Jedním ze způsobů, jak se vzdálit vlastním bratřím či sestrám, je podle Františka klevetění. Kdo mluví špatně o druhém za jeho zády, je jako terorista, který hodí ničivou bombu a odejde pryč. „Jestliže tě napadne říct něco proti bratrovi nebo sestře a hodit tak bombu klevetění, kousni se do jazyka. Silně,“ řekl papež.

Negativní věci se podle Františka mají říkat pouze do očí nebo na kapitulách, případně se mohou řešit s někým, kdo je schopen druhému pomoci. „Jestliže se dokáže každý z vás v tomto Roce milosrdenství úplně vyvarovat terorismu klevetění, bude to velký úspěch svatosti pro církev,“ uvedl František následovaný potleskem.

Tlouci na dveře Pánova srdce a prosit o povolání

Přítomným se papež také svěřil se svým vnitřním bojem o naději tváří v tvář poklesu povolání („Hodně mě to stojí, když vidím pokles povolání.“).

V této souvislosti zmínil biblický příběh o Anně, matce proroka Samuela, která se intenzivně modlila za početí dítěte. „Modlí se vaše srdce také tak intenzivně, když vidíte tento pokles povolání? Pán, který byl štědrý, nikdy nenechá svůj příslib nevyslyšený. Ale musíme tlouci na dveře jeho srdce,“ vyzval řeholníky a řeholnice František.

Papež také varoval řeholníky a řeholnice před ulpěním na penězích, které jsou jen „ďáblovým trusem“. Zasvěcení mají svou naději vkládat pouze do Pána.

V závěru také poděkoval všem přítomným za jejich řeholní život, zvláště přitom vyzdvihl úlohu řádových sester.

Programu závěru Roku zasvěceného života se účastní také řeholnice z ČR - Školské sestry de Notre Dame, Kongregace Milosrdných sester III. řádu sv. Františka z Opavy, sestry z Díla blažené Zdislavy, boromejky a Školské sestry sv. Františka.

(foto: CNA / Lorna Cruz)

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou