Lupa
Obsah Obsah
Portál

Papež: Nemůžeme zadržovat radost, kterou jsme dostali

Datum publikace1. 2. 2016, 14.28
TiskTisk

Papež František se kromě pravidelných středečních setkání sešel s poutníky na Svatopetrském náměstí netradičně také v sobotu (30. ledna 2016). Na této generální audienci uskutečněné speciálně k Svatému roku milosrdenství papež hovořil o těsném poutu mezi milosrdenstvím a misií.

Vatikán: Papež František se z důvodu zvýšeného počtu poutníků do Říma během Svatého roku milosrdenství rozhodl přidat každý měsíc jednu sobotní generální audienci, aby tak vyhověl přání poutníků se s ním setkat. První uskutečnil již tuto sobotu (30. ledna 2016), zúčastnilo se jí na 30 000 lidí.

Radost, která pochází z předání Boží lásky a milosrdenství je „konkrétním znamením toho, že jsme se sami setkali s Ježíšem,“ řekl papež a vysvětlil: „Když se dozvíme nějakou dobrou zprávu nebo uděláme nějakou hezkou zkušenost, přirozeně zakoušíme potřebu ji sdílet s ostatními. Ve svém nitru cítíme, že nemůžeme zadržovat radost, kterou jsme dostali, a chceme ji šířit. A stejně tak by tomu mělo být, když se setkáme s Pánem.“

Každý křesťan je podle Františka ‚nositelem Krista‘, protože láska, kterou od něho dostává, „proměňuje a uschopňuje předávat druhým sílu, kterou dostáváme“. Stejně jako první učedníci jsou tak i všichni křesťané povoláni „být misionáři evangelia a sdílet dobrou zprávu, již sami dostali,“ dodal František.

Milosrdenství, které přijímáme od Otce, nedostáváme jako jakousi soukromou útěchu, ale dělá z nás nástroje, aby i ostatní mohli obdržet tentýž dar,“ zdůraznil znovu.

Na závěr pak vyzval všechny křesťany k tomu, aby vzali vážně svá poslání a začali žít opravdu jako věřící, „protože jen tak se může evangelium dotknout srdcí lidí.

(zdroj: Vatican Radio, Catholic Herald; ilustr. foto: Daniel Ibanez / CNA)

Autor článku: Zuzana Lášková
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou