Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

V roce 2020 se eucharistický kongres uskuteční v Budapešti

Datum publikace1. 2. 2016, 12.51
TiskTisk

Příští Mezinárodní eucharistický kongres se bude konat v roce 2020 v Budapešti. Oznámil to papež František skrze video promítané v závěru eucharistického kongresu ve Filipínském Cebu.

Cebu: Eucharistický kongres proběhl ve dnech 24. – 31. ledna 2016 ve filipínském Cebu. Více než 15 tisíc delegátů z celého světa se zde účastnilo programu, který zahrnoval slavení eucharistie, každodenní přednášky, katecheze a svědectví, koncerty i jiný kulturní program. Na místě byli také dva čeští biskupové, Mons. Jan Vokál a Mons. Vlastimil Kročil.

Kongres vyvrcholil nedělní mší svatou, které se účastnilo více než milion lidí. Předchozího dne prošlo ulicemi města také pětikilometrové procesí se svíčkami.

K účastníkům se obrátil skrze video papež František, který oznámil, že příští Mezinárodní eucharistický kongres se uskuteční v roce 2020 v Budapešti.

Zde bude JS kód

Video: Eucharistický průvod v Cebu

 

Obvazovat rány zraněným, přinášet naději zoufalým

Ve zhruba dvanáctiminutovém anglickém mluveném poselství papež hovořil o přítomnosti Krista v eucharistii a o dvou aspektech Poslední večeře: mytí nohou a společenství stolu.  

Eucharistie podle Františka není jen útěchou, ale i příslibem a pozváním. Příslibem dne radosti a pokoje v Božím království. Zároveň zve eucharistie k „vyjití ven, jako misionáři“, kteří nesou „poselství Otcovy něhy, jeho odpuštění a milosrdenství“ každému člověku.

„Jsme povoláni k tomu, abychom nesli balzám Boží milosrdné lásky celé lidské rodině, ovazovali rány, přinášeli naději tam, kde se tak často zdá, že beznaděj převažuje,“ řekl papež v poselství.

Zároveň vyzval k hlubšímu zamyšlení se nad aspektem společenství u stolu. Ježíš často sedával ke stolu se svými učedníky a především s hříšníky a lidmi postavenými na okraj. I věřící tedy mají následovat jeho příklad a dělit se o dar, který sami přijali.

V centru pozornosti Ježíšových učedníků má být také gesto, které Ježíš prokázal při Poslední večeři: mytí nohou. Kristus při něm projevil „pokornou službu, bezpodmínečnou lásku, s níž vydal svůj život na kříži za spásu světa“.

Papež v poselství také zmínil následky tajfunu Haiyan, který na Filipínách v roce 2013 zanechal přes 5 tisíc obětí. Zároveň se po něm zvedla velká vlna solidarity. „Lidé se dali do díla a obnovili nejen domy, ale i životy. Eucharistie k nám promlouvá o této síle, jež pramení z Kříže a neustále přináší nový život. Mění srdce. Uschopňuje nás, abychom se ujali druhých, chránili chudé a zranitelné, a byli citliví k pláči našich bratří a sester v nouzi,“ řekl také František.

Na Filipínách se konal Mezinárodní eucharistický kongres po téměř 80 letech. První asijský kongres se zde konal v roce 1937. O rok později se pak celosvětové setkání konalo v Maďarsku.

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou