Salvo Lo Castro, známý jako „papežský kuchař“, strávil deset let ve Vatikánu, kde vařil pro papeže Jana Pavla II. a Benedikta XVI. Nyní otevřel svou první restauraci v newyorské čtvrti SoHo, která nese název Casasalvo.
Italská restaurace otevřela v červenci a rychle si získala popularitu, zejména díky masovým kuličkám podle receptu Lo Castrovy matky. Tyto kuličky si oblíbili i oba papežové, pro něž šéfkuchař po léta připravoval jídla.
„Restaurace je můj domov a lidé, kteří u mě jedí, nejsou klienti, ale hosté, kteří přicházejí do mého domu,“ řekl Lo Castro v rozhovoru pro New York Post.
Lo Castro zdůrazňuje, že pro něj byli papežové především obyčejnými lidmi: „Každý papež je pro mě normální člověk. Jan Pavel II. byl velmi charismatický, ale já měl nejraději Benedikta.“ Zatímco Jan Pavel II. měl v posledních letech života velmi lehkou stravu, Benedikt XVI. prý s oblibou jedl právě masové kuličky či řízek.
Kuchařské zkušenosti Lo Castra nekončí u papežů. Vařil také pro saúdskou královskou rodinu či herce Toma Cruise a Roberta De Nira. Do své nové restaurace se chystá přivítat Leonarda DiCapria a tenisového šampiona Rogera Federera při akci značky Rolex.
„Pro jiné lidi to může být výjimečné, ale mně nezáleží na tom, jestli vařím pro papeže, prezidenta nebo obyčejného člověka. Každý muž, pro kterého vařím, je král, a každá žena je královna,“ říká Lo Castro.
Přestože si kuchař většinou rád vymýšlí nové recepty, během církevních svátků dodržuje tradice. „Každé náboženské období katolické církve, jako třeba Vánoce, je velmi přísné v tom, co se podává. Na Velikonoce jsem například vždy připravoval jehněčí,“ vysvětluje.
Do budoucna plánuje otevírat další podniky po celém světě. „Mou největší radostí je, že jsem vyšel z malého města a dnes vařím pro celý svět. A přitom zůstávám úplně obyčejným mužem,“ uzavírá Lo Castro.
Zdroj: CNA