Na zasedání Stálé rady České biskupské konference, které se konalo v Praze dne 5.1.2010, schválili její členové stanovisko k rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku ze dne 4.11.2009.
Publikováno: 7. 1. 2010 9:45

Stanovisko České biskupské konference k rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku ze dne 4. listopadu 2009.

Česká biskupská konference sděluje svoje výhrady k rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku ze dne 4. listopadu 2009, podle kterého umístění křížů v italských školách představuje porušení Evropské úmluvy o ochraně lidských práv.

Evropský soud pro lidská práva je soudní orgán, který byl zřízen z rozhodnutí evropských států sdružených v Radě Evropy k výkladu evropské Úmluvy o ochraně lidských práv a svobod, a to s cílem zajistit plnění závazků, které z této Úmluvy vyplývají.

Podle Kapitoly 1. Statutu Rady Evropy: "Cílem Rady Evropy je dosažení větší jednoty mezi jejími členy za účelem ochrany uskutečňování ideálů a zásad, které jsou jejich společným dědictvím, a usnadňování jejich hospodářského a společenského rozvoje." Totožný základní cíl je vyjádřen i v Preambuli evropské Úmluvy o ochraně lidských práv a svobod.

Dané rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva, sledující tendenci eliminovat z veřejného a společenského života kříž, je však v rozporu s tímto základním cílem, na kterém Rada Evropy a evropská Úmluva spočívají, neboť křesťanství, tradičně hlásající nadčasově platná práva a svobody každého člověka, je trvalou součástí ideálů a zásad, které jsou společným dědictvím evropských států, a kříž jako základní křesťanský atribut je zároveň symbolem společného evropského dědictví.

Daný rozsudek Evropského soudu pro lidská práva je rovněž projevem necitlivého přístupu k náboženskému cítění evropských národů, k jejich státotvorným tradicím a k jejich mezinárodní spolupráci v oblasti zdravotní, humanitární a sociální péče v rámci Červeného kříže.

Česká biskupská konference odmítá tyto snahy o vytlačování tradičních projevů křesťanské kultury ze společenského života a jejich nahrazování ateistickými postoji. Tyto snahy jsou vydávány za projev náboženské a ideologické neutrality, avšak nepravdivě, neboť ateismus samotný je ideologií.

Česká biskupská konference očekává, že daný rozsudek zůstane ojedinělým jevem a členské státy Rady Evropy nebudou nadále vystavovány snahám popírat principy, na kterých Rada Evropy a Evropský soud pro lidská práva vznikly.

Praha, 5. ledna 2010