Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

79. plenární zasedání České biskupské konference

Datum publikace14. 1. 2010, 16.45
TiskTisk

Ve dnech 19.-20.1.2010 se bude v Praze konat 79. plenární zasedání České biskupské konference. Dvoudennímu jednání v prostorách kapucínského kláštera na Loretě bude předcházet v pondělí 18.1. od 18.00 hodin ekumenická bohoslužba v kostele sv. Tomáše v Praze.

Praha: 79. plenární zasedání České biskupské konference (ČBK) bude probíhat od úterý 19.1. v kapucínském klášteře na Loretánském náměstí v Praze za účasti všech biskupů českých a moravských diecézí a představitelů Konferencí vyšších řeholních představených mužských a ženských řeholních řádů. Zahájení plenárního zasedání se účastní i apoštolský nuncius v ČR arcibiskup Diego Causero.

Biskupové na svém prvním plenárním zasedání letošního roku zhodnotí život církve v ČR v roce 2009 a činnost církevních komisí, zabývat se budou mj. pastorační přípravou na rok 2013, kdy budeme slavit 1150. výročí příchodu věrozvěstů sv. Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu, a charitativním projektem Postní almužna.

Jako host se plenárního zasedání zúčastní Mgr. Květoslava Jakubalová, hlavní kaplanka Vězeňské duchovní služby ČR, která k 1.1.2010 v této funkci vystřídala Mgr. Bohdana Pivoňku.

První den jednání bude zakončen koncelebrovanou mší svatou v 18.00 hodin ve svatováclavské kapli v pražské katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha, kdy bude mít veřejnost možnost setkat se s biskupy. Hlavním celebrantem bude olomoucký arcibiskup Jan Graubner, promluvu přednese českobudějovický biskup Jiří Paďour. Mše svatá bude sloužena za oběti ničivého zemětřesení na Haiti.

Druhý den zasedání (20.1.) zahájí biskupové svůj program koncelebrovanou mší svatou v kapli kněžského semináře v pražských Dejvicích. Jednání biskupů bude dále pokračovat v kapucínském klášteře.

Ve středu 20.1. v 15.00 hodin budou média na krátkém briefingu seznámena s hlavními body jednání a s publikací Bílá kniha církve, jejímiž autory jsou královéhradecký biskup Dominik Duka a P. Milan Badal.

Po celou dobu zasedání bude k dispozici novinářům tisková mluvčí ČBK Irena Sargánková, tel: +420 731 625 984.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou