Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Skončilo 79. plenární zasedání České biskupské konference

Datum publikace20. 1. 2010, 18.00
TiskTisk

Ve dnech 19.­-20.1.2010 se v Praze konalo 79. plenární zasedání České biskupské konference, kterého se zúčastnili biskupové Čech, Moravy a Slezska a představitelé Konferencí vyšších představených mužských a ženských řeholních řádů. Na začátku jednání pozdravil biskupy apoštolský nuncius arcibiskup Diego Causero.

Praha: V předvečer 79. plenárního zasedání České biskupské konference (ČBK), ve svátek Panny Marie, Matky jednoty křesťanů, se biskupové zúčastnili ekumenické bohoslužby, která se konala v rámci Týdne modliteb za jednotu křesťanů v kostele sv. Tomáše v Praze. Bohoslužbě předsedal pražský arcibiskup kardinál Miloslav Vlk a kazatelem byl předseda Ekumenické rady církví Joel Ruml.

První letošní jednání České biskupské konference se konalo ve dnech 19.-20.1.2010 v kapucínském klášteře na pražské Loretě. Duchovním slovem ho zahájil českobudějovický světící biskup Pavel Posád. Zamýšlel se nad významem Panny Marie, Matky jednoty křesťanů v souvislosti s právě probíhajícím Týdnem modliteb za jednotu křesťanů. 'Dnes jsme vyzýváni církví, abychom si zvlášť v těchto dnech vzali k srdci sjednocení bratří z různých křesťanských církví pracovali na něm. Toto sjednocení je nutné, abychom my, křesťané, splnili úlohu, kterou nám dal Pán. (…) Maria je Matka jednoty, protože ona je uprostřed modlícího se lidu, který přichází za Ježíšem,' řekl ve své meditaci biskup Posád.

Královéhradecký biskup Dominik Duka stručně informoval biskupy o situaci církve v dnešní společnosti. Krátce se ještě vrátil k návštěvě papeže u nás, konkrétně k tomu, jak ji sám Svatý otec hodnotil na konci minulého roku ve své celoroční bilanci.

Na začátku zasedání přišel biskupy pozdravit a povzbudit v jejich pastoraci moudrým otcovským slovem apoštolský nuncius arcibiskup Diego Causero.

Během jednání biskupové schválili pastorační přípravu na rok 2013, kdy budeme slavit 1150. výročí příchodu věrozvěstů sv. Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu. Letošní přípravný rok bude věnován Božímu slovu a následující tři roky budou postupně zaměřeny na křest, biřmování a eucharistii.

Pro postní dobu, která začíná Popeleční středou 17.2.2010, podpořili biskupové projekt Charity ČR Postní almužna, který se loni setkal s kladným ohlasem v olomoucké arcidiecézi a brněnské diecézi. Postní almužna v nás posiluje schopnost vzdát se něčeho konkrétního a odpovídajícím obnosem přispět na potřebné. Projekt se realizuje ve farnosti na určitý konkrétní cíl.

Mgr. Květoslava Jakubalová, která od 1.1.2010 působí jako hlavní kaplanka Vězeňské duchovní služby, seznámila biskupy se současnou situací v této oblasti a s předpokládaným rozvojem.

Biskupové také schválili návrh, aby doc. Petr Hach, přednosta Ústavu pro histologii a embryologii 1. lékařské fakulty UK v Praze, zastupoval ČBK v bioetické skupině expertů, kterou ustanovila Komise biskupských konferencí zemí Evropské unie (COMECE).

Plenární zasedání bylo seznámeno s činností 6 komisí a 17 rad v roce 2009.

Na závěr prvního dne sloužili biskupové mši svatou ve svatováclavské kapli za oběti ničivého zemětřesení na Haiti. Hlavním celebrantem byl olomoucký arcibiskup Jan Graubner, který v úvodu poděkoval všem, kdo 'otevřeli svá srdce i své peněženky' na podporu této postižené země, a zdůraznil význam modlitby v této situaci. Českobudějovický biskup Jiří Paďour ve své promluvě mj. poukázal na některé biblické přírodní katastrofy a jejich význam. Za podstatný v těchto situacích považuje projev soucitu. Pokud ho ještě naše civilizace je schopna, není to tak zlé. Odpověď na otázku, která se po první vlně solidarity může objevit – proč Bůh takovou zkázu dopouští – vidí v Ježíšově oběti na kříži.

Předseda ČBK, olomoucký arcibiskup Jan Graubner, spolu s královéhradeckým biskupem Dominikem Dukou navštívili předsedu Senátu Přemysla Sobotku a předsedu Sněmovny Miloslava Vlčka. Byla to příležitost k setkání na začátku nového roku. 'Hovořili jsme mimo jiné o významu rodiny pro společnost, o nutnosti podpořit tento zdravý základ společnosti. Také jsme oběma politikům poděkovali za spolupráci během návštěvy Svatého otce u nás,' řekl k setkáním arcibiskup Graubner. Oběma politikům darovali publikaci s fotografiemi a projevy, které během návštěvy Svatého otce zazněly, a také Bílou knihu církve, jejímž autorem je biskup Dominik Duka a P. Milan Badal.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou