Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Prohlášení ke Dni úcty k počatému životu

Datum publikace22. 3. 2010, 10.00
TiskTisk

Slavnost Zvěstování Páně (25.3.) je zároveň Dnem modliteb za úctu k počatému životu a za nenarozené děti. V době, kdy se Evropa vážně zabývá demografickou krizí, vystupuje zvlášť do popředí význam úcty k novému životu. Přinášíme při této příležitosti vyjádření České biskupské konference, které poskytl biskup Vojtěch Cikrle jako její delegát pro rodinu.

Prohlášení ke Dni úcty k počatému životu

O slavnosti Zvěstování Páně, 25.3., tedy devět měsíců před Vánocemi, děkujeme každoročně Bohu za největší dar, kterého se lidstvu dostalo: vtělení věčného Slova. V souladu s rozhodnutím České biskupské konference ovšem již déle než deset let chápeme den početí Krista také jako den úcty k počatému životu.

Zdá se, jakoby ve světě terorismu, drog, válek a ekologického ohrožení ztrácel lidský život na své hodnotě. Do popředí zájmu společnosti se dostávají spíše svoboda a rovnost. Svobodu však nelze oddělovat od odpovědnosti a princip rovnosti mezi lidmi je potřeba naplňovat především respektem k právu na život každé lidské bytosti – od početí až po přirozenou smrt.

Církev nemůže rezignovat na svou povinnost stát na straně života. Vážíme si, že součástí ústavního pořádku České republiky jsou také prohlášení: 'Každý má právo na život''Lidský život je hoden ochrany již před narozením'.[i] Nemůžeme proto souhlasit s tím, aby se kvalitě života připisoval větší význam než samotnému životu. Právo na život nelze upřít dítěti se zdravotním postižením ani nemocnému v bezvědomí, který nemá možnost projevit svou vůli.

Připomeňme si na závěr slova instrukce Donum vitae: 'Lidský život je třeba chápat jako posvátný, protože už od svého počátku je projevem Božího stvořitelského činu'.[ii] Vytváření společnosti otevřené pro přijetí každého života proto křesťané právem považují za povinnost, která vychází z jejich vztahu k Tvůrci. Nemají se však cítit osamoceni, protože, jak zdůraznil papež Jan Pavel II.: 'Poslání a odpovědnost za uznání osobní důstojnosti každého člověka a za ochranu práva na život jsou uloženy všem.'[iii]



[i] Listina základních práv a svobod, čl.6

[ii] Instrukce Kongregace pro nauku víry, I/5

[iii] Posynodní apoštolský list Jana Pavla II. Christifideles laici, 38

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou