Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Mons. Dominik Duka převzal úřad arcibiskupa pražského

Datum publikace10. 4. 2010, 14.55
TiskTisk

V sobotu 10.4.2010 se v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha uskutečnilo uvedení Mons. Dominika Duky OP do úřadu pražského arcibiskupa a primase českého. Svatovojtěšský stolec předal arcibiskupu Dominiku Dukovi kardinál Miloslav Vlk. Ve zprávě naleznete fotografie.

Praha: Intronizace za účasti apoštolského nuncia v České republice Mons. Diega Causera, českých, moravských, slovenských a dalších zahraničních biskupů, kněží, řeholníků a množství laiků začala v 9.45 hodin průvodem z Arcibiskupského paláce do katedrály. Nového arcibiskupa pozdravil kardinál Miloslav Vlk. Zdůraznil, že církev ovlivňovala a formovala dějiny českého národa.

R. P. Benedikt Mohelník OP přečetl jmenovací bulu od papeže Benedikta XVI. latinsky a jáhen Štěpán Faber česky. Kardinál Miloslav Vlk předal Mons. Dominiku Dukovi arcibiskupskou berli. Dále si přítomní vyslechli pozdrav děkana kapituly u sv. Víta, ThDr. Mons. Michaela Slavíka, který mimo jiné připomněl svědectví sv. Vojtěcha. 

Promluvil prezident republiky Václav Klaus. Podle jeho slov nás katedrála drží při sobě a spojuje i s předky. Zmínil tragickou havárii letadla s polským prezidentem Lechem Kaczyńskim, ke které došlo v tento den dopoledne. Nového arcibiskupa a primase přivítali i zástupci rodin, mládeže a seniorů, kteří poukázali na svou nezastupitelnou úlohu ve společnosti.

 

Mše svatá se slavila od 10.00 hodin. V homilii Mons. Dominik Duka upozornil, že 'naše kultura, civilizace, ale i politické dějiny byly tvořeny společným úsilím Čechů, našich krajanů německého jazyka a Židů. Na jejich úsilí, ne na jejich sporech, stojí sláva minulosti a kouzlo přítomné Prahy.' Na adresu katedrály, do níž vstupuje jako ten, kdo usedá na stolec svatého Vojtěcha, uvedl, že katedrála není pouze vlastnictvím církve samotné, že 'je naším úkolem dnes, i v této zemi změnit dějiny vítězů a poražených na dějiny tvůrců a stavitelů.'

Dále uvedl, že v království Ježíše Krista není místo pro útlak a ponižování člověka. 'Řekneme-li: ´Bůh´!, ozve se: ´Člověk´.' Bez péče o kteréhokoli ze svých bratří a sester by marně usiloval o věci celospolečenského zájmu. Jedině ve společenství bratří a sester je možné dostát těmto požadavkům. V závěru kázání poděkoval i svému předchůdci, kardinálu Miloslavu Vlkovi.

 

Na závěr promluvil Mons. Diego Causero, apoštolský nuncius v České republice. Ocenil službu kardinála Miloslava Vlka a povzbudil Mons. Dominika Duku v prvních krocích jeho další služby Bohu a církvi.

Slovo měla také MUDr. Naděžda Kavalírová z Konfederace politických vězňů v doprovodu primátora Hradce Králové Ing. Otakara Divíška. MUDr. Kavalírová mimo jiné popřála arcibiskupu Dukovi, aby jeho služba byla spjata s Ježíšovým vzkříšením; velikonoční oktáv v těchto dnech prožíváme. Primátor Hradce Králové Ing. Otakar Divíšek ocenil spolupráci Mons. Duky s různými aktivitami v Hradci Králové.

Mons. Duka odpověděl svým dalším slovem a poděkoval všem z Prahy a z Hradce Králové, kteří připravili tuto slavnost, a všem přítomným, nadacím, České televizi a Českému rozhlasu za přímý přenos této bohoslužby. Reagoval na tragickou událost týkající se Polska i celého světa a jménem biskupů a české církve vyjádřil soustrast polským občanům. Poté udělil závěrečné arcibiskupské požehnání v latinském jazyce.

Následoval zpěv Svatováclavského chorálu, společná modlitba nového arcibiskupa s ekumenou a závěrečný slavnostní průvod do arcibiskupského paláce se zpěvem Vesel se, nebes Královno.

 

V sobotu 10.4. v 15.00 hodin se v Břevnovském klášteře konalo setkání arcibiskupa Duky s novináři.

 

Foto: Pavel Fišera, Aleš Pištora, Jan Štěpančík

 

Homilie Mons. Duky:

http://www.apha.cz/homilie-arcibiskupa-duky-v-den-prevzeti-uradu/ 

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou