Lupa
Obsah Obsah
Portál

Předsedou ČBK byl zvolen arcibiskup Duka

Datum publikace21. 4. 2010, 18.15
TiskTisk

Ve dnech 20.-21.4.2010 se v Praze konalo 80. plenární zasedání České biskupské konference (ČBK), na kterém biskupové Čech, Moravy a Slezska zvolili její nové vedení. V předvečer jednání 19.4.2010 biskupové koncelebrovali s apoštolským nunciem Diegem Causerem mši svatou na poděkování za pět let pontifikátu Benedikta XVI.

Praha: Jubilejní 80. plenární zasedání zahájil duchovní slovem brněnský biskup Vojtěch Cikrle. Krátce připomněl v této velikonoční době smyl Velikonoc: utrpení vedlo k vítězství Boha. Připomněl také slova z prvního článku Stanov ČBK: '...sbor biskupů ... kteří ve vzájemném spojení vykonávají různé pastorační úkoly k prospěchu věřících v Krista...' O to biskupové mají stále znovu usilovat – aby jejich hlasy tvořily  sbor, ve kterém přitom záleží na každém jednotlivém hlasu. 'Když sestoupil Duch Svatý, sestoupil jako jeden plamen, ale rozdělil se na všechny učedníky,' řekl biskup.

Za začátku jednání přišel pozdravit biskupy apoštolský nuncius Diego Causero. Nejprve ve sboru biskupů přivítal nového pražského arcibiskupa Dominika Duku. Připomněl biskupům jejich odpovědnost za svatost církve a vyzval je, aby všechny své síly vložili do hlásání evangelia, účinné lásky a modlitby za jim svěřená společenství. Podle něj se pozitivně mění postoj veřejného mínění i politických představitelů vůči církvi a přispěla k tomu i loňská návštěva Svatého otce v naší republice, dále povzbudil biskupy, aby byli sjednoceni ve vzájemné důvěře a v neustálé bratrské spolupráci. Poděkoval také kardinálovi Miloslavu Vlkovi za dvě desetiletí služby, v níž znovu založil a upevnil diecézi v Praze a předložil biskupům vzor pastoračního jednání. Nadcházející volební kampan chápe jako příležitost k zdůrazňování podstatných prvků sociálního učení církve tak, aby napomohly seriózní a morálně správné reflexi společenského života. Na závěr vyzdvihl význam zesnulého kardinála Tomáše Špidlíka, vynikajícího vzdělaného muže církve, který vynikal svou lidskostí.

V této souvislosti informoval biskupy olomoucký arcibiskup Jan Graubner, předseda ČBK, o poslední etapě života kardinála Špidlíka a pozval je na pohřeb, který se bude konat 30.4. od 16.00 hodin na Velehradě.

Arcibiskup Dominik Duka, poprvé na zasedání ČBK jako pražský arcibiskup, v reflexi o církvi v dnešní společnosti uvedl, že mediální kampaň, vedená proti církvi a proti papeži má hlubší kořeny. Je to důsledek morálního uvolnění a sexuální vlny šedesátých a sedmdesátých let minulého století. Jde o kompromitování církevního školství a nakonec i papeže. Přitom mnohé závažné jevy z minulého století – například zavádení sexuální výchovy do školek v Německu – zůstávají nepovšimnuty.

Arcibiskup ale zdůraznil nepřijatelnost sexuálního zneužívání a kroky, které se v tomto směru v cirkvi učinily jak za Jana Pavla II., tak za Benedikta XVI., a připomněl také jeho List irským katolíkům.

Často bývá arcibiskup dotazován na tři skutečnosti: na řešení vlastnictví katedrály sv. Víta, Václava  a Vojtěcha, ratifikaci smlouvy s Vatikánem a majetkové vyrovnání. Zopakoval, že v otázce katedrály zastává postoj smíru, co se týče smlouvy s Vatikánem se veřejní činitelé vyjadřují ve smyslu, že problematické jsou jen některé termíny a  v majetkoprávním vyrovnání by doporučoval navázat na poslední dohodu všech církví a Federace židovských obcí, kdy nezávislí experti stanovili minimální hodnotu (cca 80 mld.) i výnos 3,5 mld. Vlastní jednání však je především v zájmu měst, obcí, krajů i státu, neboť nevyřešení majetkoprávních otázek blokuje racionální a efektivnější využívání tohoto majektu. Současně arcibiskup připomněl stanovisko státního sekretáře Svatého stolce kardinála Tarcisia Bertoneho o nezatěžování společnosti v době krize. Vlastní dohoda, jak zmiňuje i smlouva mezi ČR a Svatým stolcem, má být přijatelná pro všechny a nemá poškozovat ani jednu ze stran. Vše ale závisí na výsledku parlamentních voleb. Ujistil biskupy, že chce usilovat o otevřenost v těchto otázkách, ale je nutné brát zřetel na krizi a stávající politickou situaci.

Biskupové se poté věnovali projednávání jednotlivých bodů. Diskutovali o možném rozvoji katechetické činnosti a potvrdili ve funkci národního ředitele Katechetické sekce P. ThDr. Pawla Nowatkowského na další pětileté období. Dále se zabývali využitím a zajištěním provozu koleje Nepomucenum v Římě. Plzeňský biskup František Radkovský vyložil biskupům závěrečnou etapu realizace jednotného informačního systému v církvi. Jako impuls pro získání dalších spolupracovníků pro pastoraci Romů prezentoval biskup Hučko nabídku přednášek P. Jiřího Rouse, národního ředitele pro pastoraci Romů, v nichž vychází ze své dlouholeté zkušenosti v této oblasti. Ředitel Sekce pro mládež předložil biskupům návrhy na pastorační aktivity pro mládež v letošním roce, a ti je schválili a podpořili. Biskupové vydali také prohlášení k záměrům Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy v oblasti sexuální výchovy. Považují především za nepřípustné vyznění připravované metodické příručky. Biskupové podporují snahu podávat dětem i mládeži dostatek informací v této oblasti, ale zdůrazňují, že by se tak mělo dít s respektem ke kulturnímu, sociálnímu a rodinnému kontextu. Dále se biskupové shodli na stanovisku k mediální kritice papeže.

Na závěr prvního dne biskupové sloužili v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha zádušní mši svatou za kardinála Tomáše Špidlíka, které předsedal pražský arcibiskup Dominik Duka. V homilii olomoucký arcibiskup Jan Graubner připomněl hlavní etapy jeho života a poukázal na jeho nesmírné plody.

V průběhu tohoto plenárního zasedání zvolili biskupové v tajné volbě své nové vedení. Předsedou ČBK byl zvolen pražský arcibiskup Dominik Duka, místopředsedou olomoucký arcibiskup Jan Graubner. Do pětičlenné Stálé rady ČBK, jejímiž členy jsou ze statutu ČBK předseda, místopředseda a generální sekretář, byli ještě zvoleni plzeňský biskup František Radkovskýostravsko-opavský biskup František Lobkowicz. Generálním sekretářem zůstává řeckokatolický biskup Ladislav Hučko.

K převzetí úřadu předsedy ČBK Mons. Dominikem Dukou dojde 1.5.2010.

 

Foto: Markéta Jírů, Jan Štěpančík

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou