Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Téměř čtvrt milionů návštěvníků Noci kostelů

Datum publikace1. 6. 2010, 11.00
TiskTisk

Po loňské premiéře v brněnské a plzeňské diecézi se letos konala Noc kostelů na území celé republiky 28. 5. 2010 pod záštitou všech diecézních biskupů a řady veřejných činitelů. Iniciativa má ekumenický rozměr a dává možnost nejširší veřejnosti seznámit se zajímavou formou s kulturním a duchovním dědictvím sakrálních prostor. Letos možnosti využilo téměř 250 000 návštěvníků ve více než 400 církevních objektech.

Biskupství plzeňské organizovalo Noc kostelů v Plzni a na území plzeňské diecéze podruhé. Po loňském úspěchu, kdy kostely prošlo přes 10 000 návštěvníků, se do akce zapojila řada dalších kostelů v Plzni a na různých místech plzeňské diecéze. Akce má ekumenický rozměr, a proto se kromě katolických kostelů odehrává v modlitebnách a sborech několika křesťanských církví. Celkově se v plzeňské diecézi zapojilo 40 kostelů a modliteben a ve druhém ročníku akce Noc kostelů jimi prošlo na 16 000 návštěvníků. A co víc! K půlnoci předali organizátoři za slavnostního potlesku Certifikát poutníka šesti nadšeným poutníkům, kteří za noc navštívili všech 15 kostelů v Plzni.

Noc kostelů v litoměřické diecézi hodnotí její organizátoři jako velmi úspěšnou. K projektu se přihlásilo 65 církevních objektů, z toho osm ještě v poslední den. Do dnešního dne bylo zaznamenáno téměř osm a půl tisíce návštěvnických vstupů, přičemž ještě nejsou k dispozici údaje ze všech míst.

Největší zájem byl o komentované prohlídky, ukázky liturgických oděvů a předmětů spojené s výkladem i o koncerty. Návštěvníci přijímali tuto akci s vděčností a hojně využívali možnost podívat se do míst, kam se běžně nedostanou (na kůry, do sakristií, do věží), oslovit přítomné kněze či zapálit si svíčku. Překvapením byla poměrně velká návštěvnost kostelů v malých obcích nebo v jinak zcela běžně přístupných církevních objektech.

Noc kostelů se uskutečnila v českobudějovické diecézi poprvé, a tedy nejen s nadějemi, ale i nejistotou a často bez konkrétních zkušeností. Přesto se podařilo otevřít 17 kostelů, a to nejen ve větších městech, nýbrž i v malých farnostech.

Program byl připraven tak, aby obsahoval část hudební, prohlídku sakrálního prostoru, případně bohoslužebných předmětů, ale také modlitbu a ztišení. Pokud jde o průběh, je možné konstatovat, že splnil nejen očekávání, ale stal se dobrým začátkem nové tradice. Účastníci ve svých reakcích hovořili o okouzlení Nocí kostelů. Mnozí přicházeli na chvilku, část vydržela po celý večer. Podle odhadů pořadatelů navštívilo Noc kostelů v budějovické diecézi asi 6000 lidí.

Během celé Noci kostelů panovalo v kostelích pražské arcidiecéze nadšení z této velmi zajímavé akce. Radost prožívali nejen návštěvníci křesťanských chrámů, ale také sami organizátoři. V kostelích pražské arcidiecéze zaznamenali organizátoři přes 50 000 návštěvnických vstupů. Návštěvníci velmi oceňovali vstřícnost organizátorů a především kněží, kteří byli k dispozici promluvit s kýmkoli, kdo projevil zájem. Často se ozývalo, že jde o událost, která má i u nás své místo a představuje skvělý způsob, jak představit bohatství křesťanské víry také ostatní společnosti. Všichni se shodovali v tom, že tato akce se v pražské arcidiecézi odehrála poprvé, ale rozhodně ne naposled.

V královéhradecké diecézi se Noci kostelů zúčastnilo odhadem více než 6000 lidí. Kostelů bylo zapojeno 40 a zájem byl zejména o výklad historie kostelů a o koncerty. Největším magnetem byly zpřístupněné výhledy z věží, na které se tvořily fronty až do půlnoci.

Během letošní Noci kostelů zaznamenali pořadatelé v 83 otevřených kostelech v brněnské diecézi na 111 000 návštěvnických vstupů, a to i přes déšť a bouřky, které se přes Moravu přehnaly. Smyslem Noci kostelů nebylo lámat rekordy, přesto se oproti loňskému roku rekordy objevily. Jednak to byl počet kostelů i návštěvníků, dále množství nabízených programů, které byly propracovanější a více souzněly s duchem kostela. Velký zájem byl nejen o výstupy na věže a návštěvy krypt, ale také o koncerty, netradiční programy a setkání. Zástupy návštěvníků trpělivě vyčkávaly na vstup do těchto prostor. Jejich čekání jim však na mnoha místech zpříjemňovala varhanní hudba, malé očerstvení nebo ochutnávka mešního vína.

Noc kostelů přilákala do setmělých kostelů v celé arcidiecézi olomoucké přibližně čtyřicet tisíc návštěvníků. Do tohoto projektu se jich zde zapojilo celkem 63. V samotné moravské církevní metropoli, Olomouci, se návštěvnost blížila třiadvaceti tisícům účastníků, kteří měli možnost navštívit 14 kostelů, kaplí a modliteben. Velmi bohatý program byl v každém kostele pečlivě sestaven dobrovolníky bez jakéhokoliv nároku na honorář. Atmosféra ve všech kostelech byla výborná a účastníky neodradily ani občasné dešťové přeháňky. 

Tisíce lidí v ostravsko-opavské diecézi přilákaly k návštěvě kostely a modlitebny otevřené dlouho do noci. Akce Noc kostelů, do které se farnosti a církevní sbory v kraji zapojily vůbec poprvé, zaznamenala téměř dvanáct tisíc návštěvnických vstupů. Mnozí během večera stihli navštívit několik kostelů. I když se sakrální prostory chrámů během Noci kostelů proměnily na koncertní síně, muzea, výstavní sály, divadlní prkna nebo přehlídková mola, zbylo v nich dost místa na ztišení a modlitbu.

V mnoha diecézích získal sympatie tzv. Poutnický pas, jehož platnost na některých místech není omezena jen na Noc kostelů. Více podrobností o iniciativě Noc kostelů najdete na stránkách www.nockostelu.cz.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou