Lupa
Obsah Obsah
Portál

81. plenární zasedání ČBK

Datum publikace24. 6. 2010, 21.15
TiskTisk

Ve dnech 2.-3. 7. 2010 se na Velehradě sejdou na své 81. plenární zasedání biskupové Čech, Moravy a Slezska i zástupci představených mužských a ženských řeholí.

Praha: Jako místo svého letošního letního plenárního zasedání zvolila ČBK – jak se již stalo téměř tradicí – Velehrad v termínu před svátkem sv. Cyrila a Metoděje, kdy se tam v Den slovanských věrozvěstů koná národní pouť. Plenární zasedání bude řídit pražský arcibiskup Dominik Duka OP, nově zvolený předseda ČBK.

Během zasedání přijmou biskupové dva hosty: Mons. Jean-Louise Bruguèse OP, sekretáře Kongregace pro katolickou výchovu, a Mons. Jana Mráze, rektora Papežské koleje Nepomucenum v Římě.

Na závěr prvního dne zasedání budou biskupové slavit mši svatou v Provodově, mariánském poutním místě. Hlavním celebrantem bude předseda ČBK a pražský arcibiskup Dominik Duka OP, v homilii k věřícím promluví plzeňský biskup František Radkovský.

Během zasedání se budou biskupové mj. zabývat projektem Bible pro mládež, návrhem Směrnic ČBK pro přípravu na svátost manželství v ČR a pastorací ve zdravotnictví. Brněnský světící biskup Petr Esterka, pověřený duchovní péčí o české katolíky v cizině, seznámí biskupy se situací pastorace našich krajanů v zahraničí. S Mons. Jean-Louise Bruguèsem OP budou biskupové hovořit o formaci budoucích kněží a s Mons. Janem Mrázem o perspektivách Papežské koleje Nepomucenum, která je jednou z nejvýznamnějších institucí české církve v zahraničí a vytváří zázemí pro bohoslovce a kněze, rozšiřující své vzdělání na papežských univerzitách v Římě.

Po ukončení plenárního zasedání, v neděli 4. července, navštíví biskupové na pozvání probošta Kolegiátní kapituly u sv. Mořice P. Josefa Říhy Kroměříž, kde budou v 11.00 hodin v kostele sv. Mořice, jehož 750. výročí vysvěcení se letos slaví, koncelebrovat mši svatou. Hlavním celebrantem bude biskup ostravsko-opavské diecéze František Václav Lobkowicz, kazatelem bude brněnský biskup Vojtěch Cikrle. Po návratu z Kroměříže se biskupové zúčastní koncertu Večer lidí dobré vůle.

V pondělí 5. července budou biskupové slavit eucharistickou slavnost na prostranství před velehradskou bazilikou Nanebevzetí Panny Marie a svatých Cyrila a Metoděje. Hlavním celebrantem poutní mše svaté bude kardinál Miloslav Vlk. V homilii k poutníkům promluví pražský arcibiskup Dominik Duka a v závěru bohoslužby předá několik ocenění (Řád Cyrila a Metoděje, Děkovné uznání ČBK a Pamětní medaili ČBK) významným osobnostem.

Dopoledne 5. července před mší svatou od 8.30 do 9.30 bude ještě možnost setkat se s arcibiskupy Mons. Janem Graubnerem a Mons. Dominikem Dukou v areálu poutního místa (stánek Karmelitánského nakladatelství) během autogramiády jejich knih.

Odpoledne v 15.00 hodin bude biskup-apoštolský exarcha Ladislav Hučko sloužit byzantsko-slovanskou liturgii svatého Jana Zlatoústého v bazilice Nanebevzetí Panny Marie a svatých Cyrila a Metoděje.

Se závěry plenárního zasedání budou novináři seznámeni na brífinku arcibiskupa Dominika Duky OP v sobotu 3. 7. 2010 v 15.30 hodin v modrém salonku Stojanova gymnázia.

V průběhu plenárního zasedání bude novinářům k dispozici Irena Sargánková, tisková mluvčí ČBK, mobil: +420 731 625 984, e-mail: sargankova@cirkev.cz.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou