Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Čeští poutníci ukončili Národní pouť ve dvou bazilikách

Datum publikace11. 11. 2010, 20.00
TiskTisk

Třetí den Národní poutě do Říma (9. - 11. 11. 2010) slavili čeští a moravští poutníci mši svatou v bazilice sv. Jana v Lateránu. Pouť poté zakončili modlitbou Anděl Páně, uctíváním kříže a hymnem Te Deum v bazilice Svatého Kříže Jeruzalémského, kde je také pozdravil velvyslanec ČR při Svatém stolci.

Řím (IT): Hlavním celebrantem a kazatelem mše svaté v bazilice sv. Jana v Lateránu slavené dnes (11. listopadu 2010) od 10.30 hodin byl kardinál Miloslav Vlk. Liturgické texty byly věnovány obrácení sv. Pavla, a to z důvodu, že čeští poutníci v rámci děkovné Národní poutě do Říma (9. - 11. listopadu 2010) nebudou mít možnost navštívit hrob učitele národů v bazilice sv. Pavla za hradbami. Svátek posvěcení baziliky sv. Jana v Lateránu byl slaven před dvěma dny a poutníci z Čech a Moravy si ho se svými biskupy připomněli při mši svaté v bazilice Santa Maria Maggiore.

Na úvod mše svaté kardinál Vlk připomněl, že bazilika sv. Jana v Lateránu je římskou katedrálou papeže jako římského biskupa a zdůraznil, že současná pouť je 'setkání naší místní církve s církví univerzální, celosvětovou, tak jako papežova návštěva u nás byla setkáním univerzální církve, kterou papež reprezentuje, s církví místní u nás. Těmito vzájemnými návštěvami se konkretizuje a prohlubuje skutečnost církve, univerzálního společenství věřících vedených biskupy pod předsednictvím Petrova nástupce. Je to setkání nejen s církví dnešní, ale také cesta k jejím i našim kořenům, ke hrobům apoštolů'. Kardinál Vlk navázal na včerejší homilii arcibiskupa Mons. Dominika Duky OP v bazilice sv. Petra a na řadě příkladů z českých církevních dějin podtrhl, že 'naše místní církev měla i v minulosti živá pouta s církví římskou. I přítomné slavení eucharistie v papežově římské katedrále je zcela v této linii – upevnit pouto s Petrem dnešních dnů'.

Sv. Pavel, než přichází do Říma, píše římské církvi dlouhý list, v jehož první kapitole vyslovuje myšlenku: 'Chci přijít, ´abych se posílil vírou já vaší a vy mojí´. To je také smysl naší pouti do Říma, abychom byli připomínkou papeži té jeho pouti k nám, kterou označil za mimořádnou,' řekl kardinál Vlk. 'Příklad sv. Pavla, jeho pronásledování církve a pak obrácení tohoto jejího nesmiřitelného nepřítele, ze kterého se stal největší hlasatel evangelia všech dob – to nás může naplňovat velkou důvěrou i v dnešní době, v problémech, které církev prožívá,' povzbudil poutníky kardinál.

Po moravském lidovém ordináriu P. Josefa Olejníka, které zaznělo během mše svaté v bazilice Santa Maria Maggiore, a české úpravě lidového ordinária od Petra Ebena během bohoslužby v bazilice sv. Petra, doprovodila dnes poutní schola liturgii v Lateránské bazilice latinsky zpívanou chorální Missou de Angelis pod vedením Františka Macka ml.

Po poledni se poutníci přesunuli do nedaleké  baziliky Svatého Kříže Jeruzalémského, která je titulárním kostelem kardinála Miloslava Vlka. Dle tradice, sahající až do 11. století, byli papežovými poradci římští kněží, kteří sídlili u významných bazilik a dostávali symbolicky titul kardinál. Když byli později jmenováni kardinály i jiní biskupové než římští, dostávali aspoň symbolický titul některé významné římské baziliky. Když byl v r. 1994 jmenován kardinálem arcibiskup Miloslav Vlk, tato bazilika neměla právě žádného tituláře. Zakončení Národní poutě vedl kardinál Miloslav Vlk modlitbou Anděl Páně a Te Deum a ve své promluvě se zamyslel nad smyslem Kristova kříže. Cílem této návštěvy zde je 'na závěr naší pouti vsadit kříž, živý kříž do našeho života', řekl kardinál. Ostatkům Kristova kříže, které jsou uložený právě v této bazilice, se poutníci společně se svými biskupy poklonili při obřadu uctívání kříže.

Na závěr arcibiskup Duka poděkoval všem, kteří odpověděli na pozvání a přijeli do Říma, chrámovým sborům, že se podíleli na liturgii a všem, kteří podpořili tuto pouť ať finančně či modlitbou. 'Po celou dobu jsme vydávali svědectví, že jsme církví, která má svůj vztah k římskému veleknězi,' řekl arcibiskup Duka. Vyjádřil také díky sdělovacím prostředkům, které zajišťovaly přenosy a informace z Národní poutě, a představitelům státu, včetně pana velvyslance Pavla Vošalíka za to, že se v loňském roce uskutečnila návštěva papeže v naší vlasti a díky tomu se mohla konat tato Národní pouť do Říma.

Poté promluvil velvyslanec ČR při Svatém stolci JUDr. Pavel Vošalík, který řekl: 'Jsem to já, kdo má děkovat za neuvěřitelně krásné tři dny, které mi bylo dáno s Vámi prožít zde, ve Věčném městě, a musím říci, že patří po dobu mých už více než dvou let, které mám tu čest zastupovat naši vlast u Svatého stolce, k mým nejkrásnějším.' Podělil se také o svoji zkušenost s rozhovorů se Svatým otcem: 'Kdykoli se s Jeho Svatostí mám tu čest potkat, vždy se v uplynulých třinácti měsících vracel ke své návštěvě u nás a vždy to bylo s upřímnou radostí a vděčností. Nejinak tomu bylo i včera, kdy během generální audience Jeho Svatost znovu zopakoval, jak je vděčný za to, že naši zemi mohl navštívit (…) a dodal: ´Já jsem velmi šťastný, pane velvyslanče. Vidíte, kolik poutníků od Vás přišlo.’'

Zpět do České republiky se poutníci vydávají dnes večer nebo zítra dopoledne. Kardinál Vlk na závěr bohoslužby v Lateránské bazilice požehnal předměty, které si poutníci odvážejí. Dokument o Národní pouti do Říma bude možné sledovat 5. prosince 2010 na ČT2 v pořadu Cesty víry. Zájemci o nahrávky přenosů generální audience a mší svatých z Národní poutě do Říma si mohou jednotlivá DVD objednat u Tv Noe na emailové adrese vysilani@tvnoe.cz.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou