Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Úkolem univerzitní pastorace je nový humanizmus v Evropě

Datum publikace2. 2. 2011, 20.30
TiskTisk

Ve dnech 27. - 30. 1. 2011 se do Mnichova sjelo 60 delegátů z 23 evropských biskupských konferencí a zástupci univerzit, asociací a hnutí na pracovní setkání Rady biskupských konferencí Evropy (CCEE) k pastorační práci v univerzitním prostředí s názvem Formace, vzdělání a evangelium – perspektivy univerzitní pastorace v Evropě.

Mnichov (DE): Setkání, které organizovala Rada biskupských konferencí Evropy (CCEE) pod záštitou kardinála Reinharda Marxe, arcibiskupa Mnichova a Freisingu, bylo sponzorované Německou biskupskou konferencí. Zúčastnili se ho také zástupci Svatého stolce, Kongregace pro katolickou výchovu a Papežské rady pro pastoraci migrantů a uprchlíků. V úvodu kardinál Marx nastínil význam pastorační práce na univerzitách, jejímž úkolem je podnítit nový humanizmus, tak jak ho zdůraznil Svatý otec v encyklice Caritas in veritate (Láska v pravdě). Za tímto účelem by církev měla mít globální pohled na vědu,  propagovat ucelenou pedagogickou formaci založenou na důvěře, měla by pomoci lidem zacházet s pluralitou, která charakterizuje budoucnost našich měst a vrátit se k původním úkolům univerzit: růst lidstva, duchovní rozvoj a zájem o obecné dobro.

Úkolem univerzity a univerzitních pastorací  je rozvoj vztahu víry a rozumu. Kardinál Péter Erdö, prezident CCEE a arcibiskup Ostřihomi-Budapeště, ve svém zaslaném příspěvku zdůraznil, že 'univerzitní pastorační služba by neměla pouze pomáhat studentům, ale měla by také pracovat na tom, aby se bohatství evangelního poselství přiblížilo pluralitě a velké šíři lidského poznání'. Vědci působící na univerzitách mohou k tomuto dialogu přispět svými schopnostmi, a svým poslání a mohou 'skrze vědecké bádání nabídnout propojení křesťanské víry a života našich společností'. Tři významní katoličtí představitelé vědeckého a akademického světa, expert v oblasti biotechnologií, ekonom a filozof působící na univerzitách, zdůraznili dialog mezi vírou a rozumem jako prioritu současného světa a na základě svých zkušeností ukázali, že tento dialog je možný a velmi fascinující.

Během setkání se účastníci věnovali třem oblastem: univerzitní studenti dnes, zkušenost s vírou na univerzitách a dialog mezi vírou, vědou a kulturou.

Tino Bargel z Univerzity v německé Kostnici nastínil, že současný mladý člověk studující na univerzitě hledá efektivnost a vyhlídky budoucího zaměstnání a je si méně jistý základními hodnotami. Dále je složitější zapojit ho do nějakých společných aktivit, protože větší hodnotu vidí v individualizmu. Na druhou stranu roste respekt a úcta vůči rodičům, sourozencům a přátelům. Mladí lidé v dnešní době prožívají neustálou mobilitu a digitální propojenost, ale nevědí, co mohou očekávat od budoucnosti, jsou zmatení a hledají jistoty. Ve svých příspěvcích účastníci představili řadu aktivit a projektů, které iniciovaly a realizovaly jednotlivé biskupské konference, aby reagovaly na výzvy univerzitní pastorační služby. Jeden z pilotních projektů s názvem 'Ora et labora (Modli se a pracuj)' se snaží odpovídat na problém managementu času u studentů.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou