Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Náboženská svoboda je základní právo člověka

Datum publikace18. 2. 2011, 10.00
TiskTisk

V souvislosti se zasedáním Rady ministrů zahraničních věcí zemí EU, které se uskuteční v Bruselu v pondělí 21. 2. 2011, se Česká biskupská konference připojuje k prohlášení Komise biskupských konferencí zemí Evropské unie (COMECE) k náboženské svobodě a pronásledování křesťanů.

Náboženská svoboda je základní právo, které musíme chránit. Po nedávných útocích proti křesťanům v Iráku a Egyptě je velmi naléhavé, aby Česká republika vyjádřila své znepokojení a zaujala pevný postoj na úrovni Evropské unie.

Nedávné útoky proti křesťanům však nejsou ojedinělými případy. Statistiky týkající se náboženské svobody za poslední roky ukazují, že většina činů náboženského násilí je páchána na křesťanech. Situace se ještě zhoršila na Blízkém východě, obzvláště v Iráku, kde může pronásledování v dalších měsících vést až k vymizení křesťanských komunit.  

Proto Česká biskupská konference žádá ministra zahraničních věcí pana Karla Schwarzenberga, aby explicitně odsoudil pronásledování křesťanů.

Dne 31. ledna 2011 se 27 ministrů zahraničních věcí zemí EU neshodlo na společné deklaraci odsuzující náboženské pronásledování, a to z důvodu, že některé země byly proti výslovnému uvedení křesťanů mezi oběťmi náboženského pronásledování.

V pondělí 21. února 2011 se ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg zúčastní v Bruselu zasedání Rady ministrů zahraničních věcí zemí EU. Při této příležitosti budou ministři opět diskutovat o návrhu deklarace odsuzující netoleranci, diskriminaci a pronásledování na základě náboženství a vyznání.

Očekáváme, že Rada ministrů zemí EU příjme příští pondělí deklaraci, která výslovně odsoudí pronásledování křesťanů a učiní konkrétní opatření proti současné situaci, což by bylo ve shodě s rozhodnou a jasnou pozicí, kterou k této záležitosti zaujal Evropský parlament (20. ledna 2011) a parlamentní shromáždění Rady Evropy (27. ledna 2011).

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou