Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Pronásledování křesťanů se v EU konečně dočkalo pozornosti

Datum publikace22. 2. 2011, 16.00
TiskTisk

COMECE si velmi cení závěrů Rady ministrů pro všeobecné záležitosti a vnější vztahy z 21. 2. 2011 k netoleranci, diskriminaci a násilí páchaných na základě náboženství nebo vyznání a považuje je za dobrý krok správným směrem. V odstavci 2 Rada odsuzuje akty násilí proti křesťanům a jejich posvátným místům, proti muslimským poutníkům a dalším náboženským skupinám.

Brusel (BE): Podle Komise katolických biskupských konferencí zemí Evropské unie (COMECE) zvítězilo na zasedání Rady ministrů pro všeobecné záležitosti a vnější vztahy 21. února 2011 v Bruselu spojení „zdravého rozumu“ a „politické vůle“ ve prospěch zásadního postoje, který je naléhavě potřebný k zastavení šířících se teroristickým a sektářským činům proti křesťanům na celém světě. K zajištění bezpečí a přežití křesťanských komunit obzvláště na Blízkém východě je nyní nutné učinit konkrétní kroky.

Na setkání 31. ledna 2011 nebyla Rada ministrů pro všeobecné záležitosti a vnější vztahy z důvodu vnitřních sporů mezi ministry schopna dosáhnout závěrů o konkrétní formulaci uznávající křesťany jako hlavní cíl náboženského pronásledování v různých zemích a oblastech jako je Irák, Egypt, Pákistán, Nigérie, Kypr, Filipíny, Irán, Indie a Vietnam. Pozitivní dohoda z 21. února 2011 následuje po jednotném nesouhlasu vícero členských zemí EU společně s jednotlivými poslanci Evropského parlamentu s negativním výsledkem předcházejícího setkání.

COMECE se nyní domnívá, že by Rada ministrů pro všeobecné záležitosti a vnější vztahy měla tato slova přetavit v konkrétní skutky, aby zajistila křesťanům a dalším náboženským skupinám po celém světě tolik potřebná základní práva a svobody včetně svobody vyznání, která jim jsou v současné době upírána. V tom se odráží také znepokojení papeže Benedikta XVI., který 1. ledna 2011 řekl, že by vlády měly stát za svými slovy a učinit konkrétní a trvalá opatření, která by ukončila protináboženské násilí. 

Na včerejším setkání ministrů pro všeobecné záležitosti a vnější vztahy byla potřeba náboženské svobody znovu potvrzena. Nicméně COMECE doufá, že EU převede své závěry do významných politických kroků, a tak pomůže vymýtit silné sektářské rozdělení, válku kultur a náboženství a vlnu náboženských čistek.  

Kromě toho by mohla baronka Catherine Ashtonová, Vysoká představitelka Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku, učinit opatření v nové Evropské službě vnější akce (European External Action Service), aby měla trvalý institucionální přístup k ochraně svobody svědomí a náboženského vyznání po celém světě.

Účinný závazek vůči základním právům, včetně náboženské svobody, je sám o sobě cestou k míru. Jakmile bude plně realizován, tak připraví cestu k otevřeným společnostem žijícím v míru, ve kterých by lidé spolu žili jako sousedé a kde by rozdílná náboženství spolupracovala na ještě větší svobodě člověka.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou