Lupa
Obsah Obsah
Portál

Sarkofág kadinála Špidlíka bude osazen mozaikami

Datum publikace6. 4. 2011, 15.45
TiskTisk

V těchto dnech dokončují umělci z italského Ateliéru duchovního umění (Atelier dell´arte) jezuity slovinského původu Marka Rupnika z římského Centra Aletti mozaiky na hrobu kardinála Tomáše Špidlíka ve velehradské bazilice.

Velehrad: Dokončený sarkofág kardinála Špidlíka (dílo architekta Paolo Marcianiho a Marka Rupnika) budou moci poutníci poprvé shlédnout během liturgie, v pátek 8. dubna 2011 v 18.00 hodin, která bude sloužena k prvnímu výročí úmrtí pana kardinála, za účasti biskupů a také členů římského a olomouckého Centra Aletti a umělců.

Na Velehradě nyní pracuje na náhrobku 15 mezinárodních výtvarných umělců z Ateliéru duchovního umění, jejichž první mozaikovou realizací byla před více než deseti lety vatikánská kaple Redemptoris Mater pro Jana Pavla II. Od té doby se jejich dílo rozrostlo do stovky realizací po celém světě (více o jejich díle naleznete na:  http://www.centroaletti.com/ita/opere/mondo.htm).

Velehradský náhrobek lemuje osm miniaturních biblických výjevů, které kardinál Špidlík považoval za klíčové teologické výpovědi a sám se k těmto tématům ve svém díle s oblibou vracel. Na podlouhlých stranách sarkofágu jsou to motivy: 1. Zvěstování; 2. Ukřižování; 3. Vzkříšení; 4. Boží Moudrost; 5. Povolání apoštolů; 6. Josef egyptský a jeho bratři, a v čelech sarkofágu: Kristus ve slávě a Nebeský Jeruzalém.

Mozaiky jsou umělecky výjimečné i z hlediska techniky vyhotovení a náročnosti miniaturního provedení. Velehradská bazilika tak pojímá kromě významné světové osobnosti nové umělecké dílo, které jistě ocení řada poutníků.

P. Marko Ivan Rupnik se narodil v roce 1954 v Zadlogu ve Slovinsku. V roce 1973 vstoupil k jezuitům. Po studiu filozofie pokračoval ve studiu na Akademii krásného umění v Římě (Accademia di Belle Arti di Roma). Poté studoval teologii na Papežské univerzitě Gregoriána v Římě, kde se specializoval na obor misie a napsal licenciát na téma Vasilij Kandinskij jako přiblížení teologického významu moderního umění ve světle ruské teologie.

Knězem se stal v roce 1985. V roce 1991 dokončil doktorát na fakultě pro obor misie na Gregoriáně pod vedením P. Tomáše Špidlíka na téma Misionářský teologický význam umění v esejistice Vjačeslava Ivanoviče Ivanova.

P. Rupnik od září 1991 žije a pracuje v Římě na Papežském institutu pro východní církve – Centro Aletti, kde je ředitelem. Přednáší na Gregoriáně a na Papežském liturgickém institutu. Od roku 1995 je ředitelem Ateliéru duchovního umění Centra Aletti. Od roku 1999 je konzultorem Papežské rady pro kulturu. Aktivity umělce a teologa vždy spojuje s pastorací především prostřednictvím konferencí a jako průvodce mnohých kurzů a duchovních cvičení. Mimochodem vedl duchovní cvičení  i pro české a moravské biskupy od 1. - 3. března tohoto roku.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou