Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Arcibiskupové Duka a Kryštof k Cyrilometodějským oslavám

Datum publikace20. 4. 2011, 13.00
TiskTisk

Ve čtvrtek 14. dubna 2011 navštívil pražského arcibiskupa Dominika Duku OP pražský arcibiskup Kryštof, metropolita Pravoslavné církve v českých zemích a na Slovensku. Smyslem jeho návštěvy byla příprava oslav 1150. výročí příchodu Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu.

Praha: Cyrilometodějské oslavy proběhnou v roce 2013 jako oslavy mezinárodní a v plně ekumenické duchu. Metropolita Kryštof informoval pražského arcibiskupa o svém setkání s konstantinopolským patriarchou Bartolomějem I. Ten podle jeho slov již přijal pozvání na výroční bohoslužby, které pravoslavná církev připravuje v rámci tradičních oslav příchodu slovanských věrozvěstů v areálu mikulčického památníku na 25. května 2013. Římskokatolická a řeckokatolická církev počítají s vyvrcholením oslav 5. července 2013. Přáním organizátorů je, aby se zúčastnil také papež Benedikt XVI. Předseda biskupské konference arcibiskup Duka ho pozval k 'bleskové' návštěvě Velehradu v listopadu 2010 během děkovné národní pouti do Říma. Spolu s metropolitou Kryštofem hovořil arcibiskup Duka o tom, jak oslavy spojit.

Obě strany se dohodly také na přípravě hraného dokumentu na téma obou světců. Na vzniku filmu, který by měl být jakýmsi pohledem na nerozdělenou církev, by kromě historiků měli spolupracovat také zástupci pravoslavné i římskokatolické církve. Při rozhovoru o historických otázkách týkajících se doby Cyrila a Metoděje bylo vzpomenuto jedinečného a důležitého díla českého církevního historika Františka Dvorníka, nejvýznamnějšího českého byzantologa, který byl do roku 1948 profesorem Katolické teologické fakulty a později v exilu působil jako profesor církevní historie na Harvardově univerzitě.

Součástí oslav příchodu slovanských věrozvěstů mají být také vědecká setkání, která se budou týkat života Cyrila a Metoděje, ale také vlivu jejich misie v oblasti historie, literatury i umění. Vědeckou garanci konferencí během cyrilometodějského výročí nabídl nedávno arcibiskupu Dukovi předseda Akademie věd prof. Jiří Drahoš. Výročí však nemá být jen příležitostí ke vzpomínání na dávné události, ale může být také impulsem k jednání v současnosti. Biskupská konference proto zahájila tříletou přípravu (2011 - 2013), kdy má být každý rok věnován jedné ze tří iniciačních svátostí - křtu, biřmování a eucharistii. Rok 2011 je zaměřen na svátost křtu.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou