Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Mons. Tomáš Holub - nový generální skeretář ČBK

Datum publikace22. 6. 2011, 13.27
TiskTisk

Čeští a moravští biskupové volili v průběhu 85. plenárního zasedání v Prachaticích nového generálního sekretáře ČBK. Tajnou volbou byl zvolen Mons. Tomáš Holub, který nastoupí do své funkce počátkem července 2011 a nahradí tak stávajícího generálního sekretáře Mons. Ladislava Hučka.

Mons. ThLic. Tomáš Holub, Th.D. se narodil 16.8.1967, pochází z věřící rodiny z Červeného Kostelce (na Náchodsku). Jako bohoslovec Arcibiskupského semináře absolvoval Katolickou teologickou fakultu UK v Praze a 28.8.1993 byl v Hradci Králové vysvěcen na kněze biskupem Karlem Otčenáškem.

Jeho prvním působištěm byla v letech 1993-1996 Kutná Hora, kde byl ustanovem jako kaplan ve farnosti a spirituál na Církevním gymnáziu sv. Voršily.

Poté nastoupil jako první vojenský kaplan do Armády ČR, v níž působil v letech 1996-2006, nejprve v jednotkách IFOR v Bosně a Hercegovině, dále jako vojenský kaplan Brigády rychlého nasazení v Havlíčkově Brodě a nakonec jako hlavní kaplan Armády ČR. Od roku 2006 působil jako poradce ministryně obrany.

V období 2007-2008 absolvoval studijní pobyt na Lateránské univerzitě v Římě. Na Katolické teologické fakultě UK v Praze obhájil doktorát z křesťanské etiky na téma 'Etické aspekty boje proti terorismu ve světle učení o tzv. spravedlivé válce'.

Od 1.3.2008 byl ustanoven moderátorem kurie královéhradecké diecéze a od 1.12. 2008 do roku 2010  vykonával společně s Mons. Josefem Sochou službu generálního vikáře královéhradecké diecéze. Po nástupu biskupa Vokála se stal jeho hlavním poradcem a od 1. 7. 2011 nastoupí na ČBK jako její generální sekretář.

Tomáš Holub se dále angažuje ve vedení křesťanských kurzů pro mládež JUMP, přednáší v rámci České křesťanské akademie, Charismatické obnovy, podílí se na meditačních kurzech pro mládež a manželské páry, které rovněž pastoračně doprovází. Hovoří anglicky, německy a italsky.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou