Lupa
Obsah Obsah
Portál

Senát ozdobila socha svaté Anežky

Datum publikace20. 7. 2011, 17.08
TiskTisk

Celý rok bude od středy 20. července zdobit prostory Senátu PČR  socha svaté Anežky. Sochu, kterou tento den požehnal pražský arcibiskup Dominik Duka, zapůjčili senátorům žáci Střední průmyslové školy kamenické a sochařské v Hořicích - z jejich dílny totiž socha pochází.

Praha: 'Rozhodli jsme se umístit sochu svaté Anežky do Senátu, abychom si připomněli, že náš stát stojí nejen na válečnících, ale také na světcích,' připomněl na úvod slavnosti místopředseda senátu Petr Pithart. Podle senátorky Miluše Horské, která je hlavní iniciátorkou plánu na umístění sochy přemyslovské světice do Senátu, může být dodnes Anežka pro politiky dobrým příkladem. 'Jsem krátkou dobu v politice a Anežka je pro mě příkladem člověka, který se dokázal vzdát dobrého postavení, aby se mohl více věnovat druhým. Takový příklad může povzbudit zejména tu dámskou část společnosti, která se tolik nedere po postech, aby viděla, že každý může svým dílem přispět k dobrému,' uvedla senátorka.

Socha světice je dílem žáka Střední průmyslové školy kamenické v Hořicích Ondřeje Čížka. On, stejně jako ostatní jeho spolužáci, obdržel před časem úkol popasovat se s výzvou, kterou pro ně vedení školy vymyslelo.  'Znám se mnoho let s panem profesorem Piťhou, který mě navštívil a říkal mi, že Anežka Přemyslovna má letos výročí. Jestli by prý naše škola nemohla při této příležitosti udělat jednu socha.  Mou povinností je zadávat žákům témata, která mají hlavu a patu, a tak jsme se pustili do díla,' vysvětlil okolnosti vzniku díla ředitel hořické školy Josef Moravec a dodal, že soch nakonec škola vytvořila 11.  Postupně se umisťují v různých městech a institucích. 'Takovou sochu nevytesáte, když nevíte o kom je. Musíte se proto o takové osobnosti něco dozvědět. Pro žáky je to tedy výchovné ze všech stran,' uzavřel ředitel školy Josef Moravec.

O politickém rozměru Anežčiny osobnosti hovořil i pražský arcibiskup Dominik Duka: 'Většinou vidíme svatou Anežku v roli řeholnice, matky chudých a nemocných. Málo se ví, že tato žena byla tvůrkyní velkých církevních a můžeme říci i politických koncepcí. O státě měla představu jako o moci, která musí sloužit,“ uvedl pražský arcibiskup a dodal: 'Zopakovala korunovaci svého bratra. Vložila mu na hlavu korunu a jeho syn musel pokleknout, uznat jeho majestát a slíbit poslušnost. Přemysl Otakar II. později pronesl tu památnou větu, že je pro něho více než jeho matka. Vliv této ženy byl zkrátka obrovský a kéž by i v senátu pomáhala. '

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou