Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Představitelé státu a církve došli k všeobecné dohodě

Datum publikace11. 8. 2011, 19.59
TiskTisk

Dnes 11. srpna 2011 se na Ministerstvu kultury ČR konalo další jednání týkající se částečného narovnání vztahů mezi církvemi a státem. Na této schůzce byli přítomni představitelé jak státní tak i církevní komise, které se touto otázkou zabývají.

Praha: Všichni přítomní konstatovali, že existuje všeobecná shoda ve všech otázkách částečného majetkového narovnání ve vztazích mezi státem a církvemi či náboženskými společnostmi. Jediným bodem, který byl po dnešním jednání zadán ekonomickým expertům k upřesnění a propočítání možných variant, je konstrukce přechodného období, ve kterém bude ze strany státu církvím postupně snižován současný příspěvek, tak aby vznikl prostor nutný k převzetí naturálního majetku a k jeho využití pro další financování církví.

K dalšímu jednání se komise sejde 25. srpna 2011. Obě strany vyjádřily naději, že po zhodnocení všech diskutovaných možností, bude nalezeno společné řešení. Předseda komise, ministr kultury Jiří Besser, ocenil jednotu mezi církvemi a náboženskými společnostmi během tohoto vyjednávání a poděkoval jmenovitě Federaci židovských náboženských obcí a katolickým řádům i kongregacím, které pro dosažení společného řešení byly ochotny významným způsobem ustoupit ze svých oprávněných nároků.

Komise také konstatovala, že navrhovaný postup významným způsobem přispívá k řešení složitých situací v mnoha obcích a městech, a dává jim příležitost k dalšímu rozvoji. Zároveň otevírá možnost, aby občané České republiky v budoucnu podporovali činnost církví jen v těch oblastech, kde je to pro společnost potřebné, a to na základě svého svobodného rozhodnutí.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou