Lupa
Obsah Obsah
Portál

V Praze skončil kongres CEEC

Datum publikace10. 10. 2011, 13.30
TiskTisk

Ve dnech 7 - 8. října 2011 se uskutečnil kongres Evropské komise pro katolickou výchovu (CEEC). Kongres se konal v pražském hotelu Pyramida a pozvání na něj přijalo 35 delegátů z 23 evropských zemí. Na přípravě spolupracoval Sekretariát CEEC se Sekcí církevního školství ČBK.

Praha: Jednacími jazyky kongresu CEEC byla angličtina a francouzština. Program začínal v pátek i v sobotu ranní mší svatou v anglickém jazyce v bazilice Nanebevzetí Panny Marie na Strahově.

Během zasedání byla zvolena nová presidentka organizace. Stala se jí Dr. Christine Mann, zástupkyně rakouských katolických škol.

Kromě odborného programu byli účastníci přijati pražským arcibiskupem Dominikem Dukou, prohlédli si arcibiskupský palác, Strahovský klášter a katedrálu svatého Víta. Arcibiskup Dominik Duka během audience ocenil podporu CEEC katolických škol v Evropě a vyjádřil potěšení, že i Česká republika je v organizaci zastoupena. Mimo jiné připomněl, že zakladatel katolického školství v USA, svatý Jan Nepomuk Neumann, je rodákem z české Šumavy. Generální sekretář CEEC, Etienne Verhack poděkoval za přijetí a ocenil úspěchy českých katolických škol v daných podmínkách.

Je zajímavé, že přes nepříznivou předpověď počasí pršelo pouze v noci a během obou dní se objevilo slunce. Jeden z účastníků poznamenal: 'Zdá se, že arcibiskup Duka, který převzal nad akcí záštitu, má dobré kontakty se svatým Petrem.'

Evropská komise pro katolickou výchovu (CEEC) je nezisková organizace založená v roce 1974, která zastřešuje 27 členských zemí západní, střední a východní Evropy. V současné době reprezentuje 30 500 škol a 7 500 000 studující mládeže, sídlo má v Bruselu.

 

PhDr. Josef Nový

Sekce církevního školství ČBK

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou