Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Čeští a moravští biskupové jednali v Praze

Datum publikace11. 10. 2011, 20.42
TiskTisk

Čeští a moravští biskupové jednali 10.-11. října 2011 v augustiniánském klášteře v Praze na Malé Straně na 87. plenárním zasedání. Jak bývá zvykem, zasedání biskupů se zúčastnili také předsedové Konferencí vyšších řeholních představených mužských a ženských řádu v České republice.

Praha: 87. plenární zasedání ČBK začalo duchovním slovem, které pronesl královéhradecký biskup Jan Vokál, který mimo jiné pohovořil o práci a povinnostech biskupa při vykonávání své služby, zdůraznil také nutnost odříkání a neustálého duchovního boje na cestě ke svatosti.  Ing. Zdena Králová, ekonomka ČBK, poté informovala přítomné o hospodaření subjektů, které spadají pod gesci ČBK. Litoměřický biskup Jan Baxant, předseda Rady pro zdravotnictví ČBK předal přítomným text dodatku k dohodě o duchovní péči ve zdravotnictví mezi ČBK a ERC, který se konkrétně týká vysílání nemocničních kaplanů a dobrovolníků v oblasti pastorační péče v nemocnicích. Biskupové tento dokument schválili.

Pražský arcibiskup Dominik Duka následně informoval o situaci církve v dnešní společnosti. Mimo jiné se zmínil o své návštěvě ve Spojených státech, do kterých nedávno zavítal a hovořil o možných formách spolupráce s Katolickou biskupskou konferencí Spojených států amerických. Pan arcibiskup dále informoval o pokračujících přípravách na Cyrilometodějské výročí, které je ve středu velkého zájmu společnosti, a rovněž se zmínil o aktivitách, které završí oslavy 800. výročí od narození sv. Anežky České. Všechny biskupy pozval na bohoslužbu, která se bude konat 12.  listopadu v katedrále sv. Víta, v předvečer kanonizace této světice. Na odpolední část prvního dne zasedání biskupů přijal pozvání velvyslanec u Svatého stolce, JUDr. Pavel Vošalík, který pohovořil o práci a aktivitách tohoto zastupitelství a komunikaci s Vatikánem. Sdělil přítomným, že výstava o kardinálu Beranovi bude otevřena v sicilské Messině a v Miláně, rovněž informoval o přípravách na Cyrilometodějské výročí z pohledu Svatého stolce a o prezentaci jednotlivých krajů České republiky ve Vatikánu, kterých se účastní i biskupové příslušných diecézí.

Druhý den jednání zahájili biskupové tématy souvisejícími s prací jednotlivých sekcí ČBK. Biskupové jmenovali tiskovou mluvčí ČBK CSILic. Moniku Vývodovou, vzali na vědomí rezignaci národního ředitele katechetické sekce R.D. ThDr. Pawla Nowatkovského  Poděkovali mu za odvedenou práci, a následně schválili jmenování R.D. Mariusze Kuzniara Th.D. novým národním ředitelem katechetické sekce ČBK.  Součástí programu plenárního zasedání byl i pracovní oběd členů ČBK s prezidentem republiky Václavem Klausem. Během oběda biskupové s prezidentem mimo jiné probírali otázky týkající se vztahů mezi církví a státem, řešili přípravu na oslavy 1150. výročí od příchodu sv. Cyrila a Metoděje a pozvání Svatého otce na tuto slavnost ze strany hlavy státu.  V poslední části zasedání biskupové hovořili o činnosti komisí a rad ČBK jako jsou Národní misijní rada, Rada pro pastoraci povolání a Sekce po mládež ČBK. V závěru jednání biskupové schválili prohlášení ČBK k situaci na Šluknovsku a dohodli se na termínech plenárního zasedání a jednání stálé rady v roce 2012.

 

 

 

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou