Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Zástupci ČBK jednají v Římě

Datum publikace25. 10. 2011, 18.45
TiskTisk

Druhým dnem pokračuje návštěva delegace České biskupské konference v Římě. Cesty se účastní pražský arcibiskup Mons. Dominik Duka, předseda ČBK; Mons. Jan Vokál, královéhradecký biskup a Mons. Tomáš Holub, generální sekretář ČBK.

Řím/Vatikán: Zástupci ČBK se včera dopoledne setkali s generálním sekretářem Italské biskupské konference Mons. Marianem Crociatou. Během společné schůzky zhodnotili  vzájemnou spolupráci mezi oběma konferencemi a poděkovali Mons. Crociatovi za podporu, kterou Italská biskupská konference poskytla České republice. Na pondělním programu byla dále schůzka s Mons. Braz de Avisem, prefektem Kongregace pro instituty zasvěceného života a pro společnosti apoštolského života.

Dnes dopoledne se členové české delegace setkali s kardinálem Zenonem Grocholewskim, prefektem Kongregace pro katolickou výchovu, se kterým diskutovali o možnosti prohlásit pražský Arcibiskupský kněžský seminář za interdiecézní. Biskupové ze všech diecézí by se pak mohli společně podílet na jeho správě a vysílat do něj bohoslovce ze svých diecézí.

Na dalších schůzkách, nejprve s kardinálem Angelem Sodanem, děkanem kardinálského sboru, a poté i se Státním sekretářem Vatikánu, kardinálem Tarcisiem Bertonem, informovali členové delegace ČBK představitele Svatého stolce o nadějném vývoji problematiky částečného narovnání vztahů mezi státem a církvemi. To bylo ze strany vatikánských představitelů přijato s velkým uznáním, jak pro představitele státu tak i církví, kteří se těchto vyjednávání zúčastnili.  Obzvlášť s velkým povděkem byl hodnocen ekumenický rozměr, který se při jednáních a finální dohodě podařilo zachovat.

Odpoledne pozval představitele ČBK velvyslanec České republiky v Itálii Petr Buriánek na oslavy státního svátku České republiky, které se konalo v prostorách velvyslanectví České republiky v Itálii.  Zítra členové ČBK odletí do Milána, kde je čeká setkání s kardinálem Angelem Scuolou a večer slavnostní otevření výstavy věnované osobnosti kardinála Josefa Berana „Milovat dobro a postavit se zlu.“

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou