Lupa
Obsah Obsah
Portál

V neděli začne Rok biřmování

Datum publikace25. 11. 2011, 14.15
TiskTisk

V neděli 27. listopadu 2011 začíná adventní doba. Církev v České republice zároveň v tento den zahajuje další rok přípravy na výročí 1150 let od příchodu sv. Cyrila a Metoděje - Rok biřmování.

Biskupové Čech a Moravy povzbuzují farnosti, aby během Roku biřmování do svých pastoračních progamů zařadily prvky, které pomohou žít z bohatství svátosti biřmování.  Některé nápady, které je možné v rámci Roku biřmování využít, přineslo například Pastorační středisko Arcibiskupství pražského. To zdůrazňuje dvě základní roviny tématu biřmování: přípravu biřmovanců na přijetí svátosti biřmování a obnovu svátosti biřmování pro ty, kteří ji už přijali.

Vrcholem Roku biřmování bude společná novéna před slavností Seslání Ducha Svatého. Brožura s textem novény a rozjímání se připravuje.

Svátost biřmování patří spolu se křtem a eucharistií mezi „svátosti uvedení do křesťanského života“. „Svátost biřmování“ pokřtěné „dokonaleji spojuje s církví a obdařuje zvláštní silou Ducha Svatého, proto jsou ještě více povinni šířit a bránit víru slovem i skutkem jako opravdoví Kristovi svědkové“. Biřmování navazuje na křest. V římsko-katolické církvi se tato svátost slaví obvykle odděleně od křtu. Uděluje se věřícím, kteří dosáhli věku užívání rozumu. Její obřad začíná obnovou křestních slibů a vyznáním víry biřmovanců. Je-li křtěn dospělý, dostává ihned biřmování a přijímá Tělo Páně. V západním obřadu katolické církve biřmování řádně uděluje biskup, ale v případě nutnosti může dát dovolení k udělování  kněžím. Podstatou obřadu biřmování je pomazání posvátným křižmem na čele pokřtěného doprovázené vkládáním rukou přisluhovatele a slovy „Přijmi pečeť daru Ducha svatého“. Podrobněji o svátosti biřmování pojednává Katechismus katolické církve v paragrafech 1285-1321.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou