Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Kardinál Duka obdržel kardinálský prsten

Datum publikace18. 2. 2012, 12.45
TiskTisk

Kardinál Dominik Duka dnes ve Vatikánu převzal odznaky své kardinálské hodnosti. Během veřejné konzistože se také dozvěděl, jaká je jeho titulární bazilika. V Římě mu byl přidělen kostel sv. Marcelina a Petra v Lateránu.

Vatikán: Odznaky kardinálské hodnosti: purpurová solidea a birety, ale také kardinálské prsteny a dekrety, převzalo v bazilice svatého Petra 22 nových kardinálů.

Slavnostní obřad začal bohoslužbou slova, během které jáhen pražské arcidiecéze Radek Tichý, který je pomocným papežským ceremonářem, zazpíval perikopu z Markova evangelia pojednávající o rozmluvě Ježíše Krista se svými učedníky. Učedníci v něm žádají, aby mohli spolu s Ježíšem sedět na trůně ve slávě. Ježíš jim odpovídá, že kdo chce obsadit nejpřednější místa, musí se stát služebníkem všech.

Poté následovala papežova promluva a vlastní předávání odznaků papežské hodnosti. Noví kardinálové před shromážděným Božím lidem vyznali svou víru a slíbili věrnost a poslušnost papeži. Jednotlivě přistupovali k papeži, aby od něj obdrželi biret, prsten a dekret kardinálského jmenování. Každý nový kardinál poté pozdravil papeže a členy kardinálského sboru pozdravením pokoje. V druhé části veřejné konzistoře vyhlásil papež Benedikt XVI. kanonizaci sedmi blahoslavených, která se uskuteční 21. října tohoto roku.

Zatímco purpurová barva kardinálského biretu je barvou krve mučedníků, prsten nese zobrazení apoštolů sv. Petra a Pavla. Reliéfy obou postav mají tvar soch, které stojí před bazilikou sv. Petra. Nad jejich hlavami je osmicípá hvězda odkazující k Panně Marii. Obruba prstenu napodobňuje sloupoví Vatikánské baziliky. Na vnitřní straně prstenu je vyryt papežský znak Benedikta XVI.

Kardinála Duku do Říma doprovodila tisícovka poutníků z Čech a Moravy. Pro ně bude sloužit mši svatou dnes odpoledne od 15.00 hodin v chrámu sv. Řehoře VII. na Via del Cottolengo.

V podvečerních hodinách budou noví kardinálové v prostorách Apoštolského paláce přijímat gratulace svých přátel, spolupracovníků a dalších věřících, kteří je do Říma doprovázejí (tzv. „visite di cortesia“). Na sobotu večer je naplánována slavnostní recepce pořádaná ministrem zahraničních věcí ČR Karlem Schwarzenbergem, který se oficiálního jmenování rovněž účastní.

V neděli 19. února bude papež Benedikt XVI. spolu s novými kardinály od 9.30 hodin celebrovat mši svatou v bazilice sv. Petra. V pondělí 20. února se pražský arcibiskup Dominik Duka OP zúčastní od 11.00 hodin přijetí nových kardinálů a jejich doprovodů papežem Benediktem XVI. při veřejné audienci v aule Pavla VI.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou