Lupa
Obsah Obsah
Portál

ČBK k rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva

Datum publikace26. 4. 2012, 13.30
TiskTisk

Přinášíme vám stanovisko České biskupské konference k rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva z 31. ledna 2012, kterým  jeden ze senátů Evropského soudu pro lidská práva odsoudil rumunský stát za to, že v souladu s domácím právním řádem odmítl zaregistrovat spolek „Pastorul cel Bun'.

Stanovisko České biskupské konference k rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva ze dne 31.1.2012

 

Česká biskupská konference se připojuje k hlasu řady představitelů církví a náboženských společností v Evropě, a to ve věci rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku ze dne 31. ledna 2012 (věc č. 2330/09). Tímto rozhodnutím jeden ze senátů Evropského soudu pro lidská práva odsoudil rumunský stát za to, že v souladu s domácím právním řádem odmítl zaregistrovat spolek „Pastorul cel Bun“, který založilo několik duchovních a laiků rumunské pravoslavné církve, a to přes nesouhlas církevní hierarchie a v rozporu s vnitřními přepisy rumunské pravoslavné církve.   

Senát Evropského soudu pro lidská práva v rozporu s ustálenou judikaturou upřednostnil sdružovací právo na úkor práva rumunské pravoslavné církve nezávisle spravovat její vnitřní záležitosti. Senát Evropského soudu pro lidská práva dostatečně nezohlednil, že činnost duchovních a dalších osob vykonávajících v rumunské pravoslavné církvi duchovenskou službu, spočívá na jednotě mezi nimi a představiteli rumunské pravoslavné církve, a že bez respektu k církevní hierarchii ztrácí duchovenská služba svůj smysl.

Česká biskupská konference doufá, že Evropský soud pro lidská práva se tímto případem bude ještě zabývat, a žádá, aby tento případ byl předložen Velkému senátu Evropského soudu pro lidská práva, aby shora uvedená hlediska mohla být náležitě zohledněna.  

 

V Praze dne 25.dubna 2012

Česká biskupská konference

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou