Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Čeští a moravští biskupové jednali ve Špindlerově Mlýně

Datum publikace26. 4. 2012, 16.00
TiskTisk

Čeští a moravští biskupové jednali od 24. do 25. dubna 2012 na Erlebachově boudě v Krkonoších na svém již 89. plenárním zasedání. Jednání se zúčastnil také papežský nuncius v České republice Mons. Giuseppe Leanza a jak bývá zvykem i předsedové Konferencí vyšších řeholních představených mužských a ženských řádů v České republice.

Špindlerův Mlýn: Jednání začalo duchovním slovem biskupa Pavla Posáda, který si pro své zamyšlení vybral příklad mučedníka sv. Štěpána. Kardinál Dominik Duka poté přítomné informoval o situaci církve v dnešní společnosti a připomenul, že u příležitosti sedmého výročí pontifikátu Benedikta XVI. bude 27. června 2012 slavena děkovná mše svatá v katedrále sv. Víta. Kardinál Duka také analyzoval nedávnou návštěvu papeže Benedikta XVI. na Kubu a situaci katolické církve v jiných evropských zemích i ve světě. Z dění na domácí půdě pohovořil mimo jiné o dvou důležitých konferencích, které se konaly v Senátu Parlamentu ČR a na tzv. Žofínském fóru ohledně majetkového vyrovnání a zmínil se rovněž o dvou diskusních fórech, která proběhla na téma interpretace výsledků sčítání lidu.

Generální sekretář ČBK Mons. Tomáš Holub předložil návrh směrnice týkající se omezení jednání statutárních orgánů církevních právnických osob, která budou od 2. května 2012 postupně podávána k zápisu na MK ČR. Biskupové tuto směrnici schválili.

Členové ČBK se pak věnovali tématu majetkového vyrovnání v souvislosti s novým modelem financování církve, v rámci kterého je nutné, aby se jednotlivé složky postaraly o zachování a výnosnost majetku pocházejícího z restituce.

Biskupy v průběhu prvního dne přijel pozdravit i apoštolský nuncius v České republice, Mons. Giuseppe Leanza. Nuncius vyjádřil svoji podporu biskupům v jejich pastýřské službě a zdůraznil, že plenární zasedání mají vždy zvláštní důležitost, protože se při nich upevňuje kolegialita mezi biskupy a Svatým otcem ve službě v církvi. Mimo jiné dodal, že duben je v životě univerzální církve charakterizován několika důležitými událostmi: připomínáme si 85. narozeniny papeže Benedikta XVI., sedmé výročí jeho pontifikátu, 24. dubna je tomu přesně sedm let ode dne, kdy se Svatý otec ujal svého úřadu pastýře katolické církve.

V odpolední části schválili členové ČBK ustavení Vojenského a špitálského řádu sv. Lazara Jeruzalémského jako soukromého sdružení křesťanů. Věnovali se rovněž činnosti Charity ČR. Vzhledem ke společenskému významu a velikosti této instituce se plénum rozhodlo vytvořit komisi pro Charitu, jejímiž členy byli jmenováni arcibiskup Jan Graubner, biskup František Radkovský a biskup Pavel Posád. Pozice biskupa delegáta pro Charitu a misie se tak změnila jen na pozici delegáta pro misie. První den biskupové zakončili společnou mší svatou v kostele sv. Petra ve Špindlerově Mlýně, kde si připomněli 100. výročí od založení Papežského misijního díla v Čechách a na Moravě.

Druhý den plenárního zasedání se biskupové věnovali ekonomickým záležitostem u organizací, které má ČBK ve své gesci. Dohodli se také na dalším postupu při zpracování koncepce katecheze, konkrétně na přípravě rámcového programu pro nový vzdělávací obor, který by měl seznámit žáky s křesťanstvím, dále rámcového programu náboženského vzdělávání a formace dětí a mladých lidí ve farnostech a na dokumentu o směřování katecheze. Zabývali se rovněž návrhy na ocenění ČBK – Řádem sv. Cyrila a Metoděje a pamětních medailí ČBK. Schválili také přílohy směrnice pro přípravu na manželství v České republice. Arcibiskup Graubner přítomné informoval o přípravách na Cyrilometodějské jubileum. V rámci příprav na toto výročí probíhá řada aktivit na národní úrovni, kterou koordinuje Cyrilometodějská komise. Byla již spuštěna i oficiální webová stránka (www.velehrad.euwww.cyrilametodej.eu) Arcibiskup Graubner u příležitosti tříletí příprav přichystal modlitební novénu k letošnímu Roku biřmování.

25. května 2012 proběhne v Římě společná cyrilometodějská oslava k poctě sv. Cyrila a Metoděje. ČBK budou reprezentovat kardinálové Dominik Duka a Miloslav Vlk. V rámci této oslavy bude v kostele sv. Praxedy slavena mše svatá za účasti evropských biskupů. Hlavním celebrantem této bohoslužby bude kardinál Péter Erdö, předseda CCEE. Večer se v bazilice Santa Maria Maggiore uskuteční pod záštitou Zlínského kraje a premiéra Nečase slavnostní koncert zlínské Filharmonie Bohuslava Martinů.

Biskupové si také připomenuli 100. výročí od založení Papežských misijních děl v Čechách a na Moravě. Posláním této světové instituce je šíření víry a pomoc potřebným, zvláště dětem. Jen pro zajímavost, za rok 2011 dosáhla výše sbírky Papežských misijních děl v České republice určená na podporu dětí v zemích trpících chudobou přes 8 milionů Kč.

V závěru jednání se biskupové dohodli na vydání společného Slova biskupů k situaci ve společnosti.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou