Prohlášení předsedů ČBK, ERC a FŽO

Přinášíme společné prohlášení předsedy ČBK kardinála Dominiky Duky, předsedy Ekumenické rady církví Joela Rumla a předsedy Federace židovských obcí Jiřího Daníčka k situaci ohledně projednávání zákona o majetkovém narovnání s církvemi a náboženskými společnostmi.
Publikováno: 4. 7. 2012 17:35

Projednávání návrhu zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi uvízlo při jednání ve Sněmovně Parlamentu ČR ve slepé uličce. Místo věcné diskuse se vytvořil prostor pro politický boj, z nějž se zcela vytratil morální aspekt a podstata věci, kterou je náprava křivd, spáchaných komunistickým režimem. Parlamentní půda se proměnila v jakousi tribunu, ve které jsou církvím a náboženským společnostem dokonce podsouvány nejrůznější nečestné pohnutky a jsou očerňovány z nepoctivosti. Jsou tak uráženi fakticky všichni věřící, žijící v naší zemi. Nelze přehlédnout, že účelová a často nevkusná rétorika vyvolává protináboženské a proticírkevní nálady části společnosti. Parlament, který má být zárukou legitimity a demokracie, přestává takto plnit svou úlohu. Víme, že se nejedná o názor a postoj instituce jako takové, ale vystoupení některých jejích členů tomu zavdává příčinu. Není naším cílem vyvracet vyvrácené a vysvětlovat vysvětlené, neboť to bylo již mnohokrát učiněno. Církve a náboženské společnosti jsou přesvědčeny, že sledování vlastního politického prospěchu při obstrukčním blokování práce parlamentu, jehož jsme byli nyní svědky, je popřením pravidel demokracie a ve svém důsledku citelně poškozuje celou naší zemi.

Vzhledem k tomu, že jsme s vládním návrhem projednávaného zákona vyjádřili souhlas, chceme ještě jednou shrnout důvody našeho kroku.

Jde o to, aby stát mohl:

a)      ukončit finanční přispívání na provoz církví a náboženských společností (církve a náboženské společnosti se z velké části samofinancují nad rámec ustanovení zákona č. 218/49 Sb.),

b)      ukončit blokaci pozemků, původně vlastněných církvemi a náboženskými společnostmi a tím umožnit rozvoj obcí a měst,

c)      ukončit nenormální stav právní nejistoty v oblasti vlastnických vztahů k nemovitostem v České republice a tím podpořit rozvoj investičních aktivit, budování odpovídající infrastruktury a přispět k rozvoji trhu práce

d)     v neposlední řadě ukončit vyrovnání s komunistickou minulostí částečným odškodněním a tím uzavřít kapitolu totalitního režimu

Znovu připomínáme, že navrhovaná finanční roční náhrada ve výši necelých 2 miliard Kč činí 1,7 promile státního rozpočtu, což nemůže ohrozit žádný z mandatorních výdajů (důchody, sociální dávky a další výdaje). Církve a náboženské společnosti považují navrhovaný zákon o majetkovém vyrovnání za kompromis, který je v zájmu jak církví a náboženských společností, tak státu i celé společnosti.

kardinál Dominik Duka, předseda České biskupské konference

Joel Ruml, předseda Ekumenické rady církví