Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Tisíce lidí oslavily ve Staré Boleslavi svatého Václava

Datum publikace28. 9. 2012, 20.49
TiskTisk

Bohoslužbou na Mariánském náměstí vyvrcholila v pátek 28. září letošní Národní svatováclavská pouť do Staré Boleslavi. Vedle českých a moravských biskupů, či prezidenta republiky Václava Klause, se bohoslužby zúčastnilo i několik tisíc poutníků z celé České republiky i zahraničí.

Stará Boleslav: Po krátkém pozdravení přítomných starostou města Ondřejem Přenosilem začala v 10. 00 hodin slavnostní mše svatá, jíž předsedal olomoucký arcibiskup Jan Graubner. S promluvou k aktuální situaci ve společnosti pak vystoupil plzeňský biskup František Radkovský. 'Svoboda, ve které jsme se nenaučili poctivě žít a nedovedeme s ní zacházet, se nám nelíbí. Rozhlížíme se, na koho to svést. Nedovedeme si přiznat, že na krizi morálky, která je kořenem všech problémů naší společnosti, neseme vinu všichni: je mezi námi příliš mnoho lidí, kteří nepracují poctivě, příliš mnoho lidí, kteří chtějí žít na účet druhých, kteří chtějí druhé ovládat, kteří nemluví pravdu a nedrží slovo, kteří jsou lhostejní vůči svým starým rodičům, nestarají se o své děti, hazardují své, ale hlavně cizí životy bezohlednou jízdou na silnicích a bezohledným chováním vůbec. Nekonečný by byl takový výčet. Netvrdím, že jsou takoví všichni, určitě je to menšina, ale zlo menšiny poškodí všechny, zvláště když většina je k tomu pasivní. Nedivme se tedy tolik, že věci jsou takové, jaké jsou. Že image naší země v zahraničí je silně pošramocená. Je to naší vinou, že se nám svoboda změnila ve svévoli,“ uvedl biskup František Radkovský, který v této souvislosti varoval před lacinými řešeními, jež by měla naši zemi z morálního marasmu vyvést. 'Stále víc jsou slyšet hlasy, že demokracie je špatný systém. Ale pozorně uvažujme, jaká je alternativa. Jestliže se nám nelíbí svoboda, co chceme – nesvobodu? Jestliže demokracie je špatná, co chceme – diktaturu? Mluvím o tom záměrně, protože taková nebezpečí, bohužel, vidím. Jsou jako stíny na okraji, ale dají se rozpoznat.' Podle plzeňského biskupa se taková nebezpečí objevují i v souvislosti s probíhající snahou vlády o majetkové narovnání státu s církvemi. 'V současném sporu o církevní majetek mě tolik nezajímá ten majetek, ale to, jakým způsobem chtějí někteří lidé vládnout. Ze zkušenosti víme, že církev přežije i bez restitucí; Bůh se vždy o ni postaral a opět postará. Avšak mnohem závažnější je to, co vyhřezlo kolem celé kauzy. Z osobní paměti i ze znalosti našich dějin víme, co vyroste ze špíny, lži, podněcované závisti, z nereálných líbivých slibů. Vždycky z toho vzejde pošlapání práva, zvůle, nesvoboda a bída. Tak začínaly obě diktatury minulého století, nacizmus i komunizmus. Nedopusťme, aby jako následek naší morální krize a proto nezvládnuté svobody a demokracie se objevila nějaká diktatura další.'

Prezident vystoupil na obranu křesťanských hodnot

V závěru bohoslužby pak také všechny přítomné pozdravil apoštolský nuncius v České republice Giuseppe Leanza a se svým projevem se k návštěvníkům Staré Boleslavi obrátil i prezident republiky Václav Klaus. Tak jako v loňském roce, i letos zopakoval prezident potřebu hájit tradiční, křesťanské hodnoty. 'Stále jsme svědky každodenních útoků pokrokářů všeho druhu na naši dlouhou dobu utvářené a osvědčené společenské hodnoty a ctnosti. Tradiční staré dobré hodnotové schéma se rozkládá,' uvedl prezident, podle něhož má eroze morálních  hodnot vyrostlých z křesťanství negativní dopad na celý chod společnosti a stojí i za takovými jevy, jako je dnešní ekonomická krize.  Václav Klaus proto považuje za nutné, abychom daleko hlasitěji a silněji než dosud vystupovali na obranu našich společných tradic, které jsou neoddělitelnou součástí duchovního a mravního rozměru naší národní existence. 'Měli bychom být vždycky sví. Měli bychom vědět, co chceme, co je pro nás dobré, co odpovídá našim životním národním zájmům. Jen tak se nestaneme korouhvičkou zmítanou zájmy jiných,' dodal Václav Klaus.

Soubory ke stažení

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou