Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Biskupové na Vranově jednali o aktuálních otázkách církve

Datum publikace24. 10. 2012, 18.00
TiskTisk

Plénum českých a moravských biskupů zasedalo ve dnech 23. a 24. října 2012 ve Vranově u Brna. Koncelebrovaná mše svatá, kterou sloužil olomoucký arcibiskup Jan Graubner, pak v úterý navečer přivedla představitele církve a věřící do katedrály sv. Petra a Pavla v Brně.

Vranov u Brna: V pořadí 91. plenární zasedání v Duchovním centru sv. Františka z Pauly mělo na programu diskusi o aktuálních otázkách církve, liturgie a pastorace. Z událostí, které církev čekají v nejbližší době, se biskupové mj. shodli, na závěr Roku víry, na konání Národní pouti do Svaté země, která by se měla uskutečnit v listopadu 2013. Rovněž se hovořilo o Národní pouti kněží „Pouť za obnovení víry a posvěcení biskupů, kněží a jáhnů – Velehrad 2013“ v rámci cyrilometodějského jubilea a Roku víry - v dubnu 2013.

Rok víry a nadcházející 1150. výročí příchodu sv. Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu byly tématy, jichž se biskupové během jednání několikrát dotkli. Hovořilo se o existujících projektech, jak Rok víry prakticky prožívat (např. Nikodémova noc, kterou nabízí brněnská diecéze). Biskupové se rovněž shodli, že rok sv. Cyrila a Metoděje by se měl promítnout do práce s mládeží v příštím roce.

I další témata Sekce pro mládež byla nastolena v průběhu zasedání. Biskupové mj. zhlédli film Ovoce ducha, který popisuje proces příprav letošního žďárského setkání mládeže a je součástí tzv. požďárských médií. Rovněž bylo informováno o přípravách Světového dne mládeže v Riu de Janeiru a setkání Středoevropských katolických dnů, které bude letos v listopadu v Praze. Hodnotilo se i fungování komisí a rad ČBK s přihlédnutím k současné situaci. Hovořilo se o významu charitní práce v České republice a otázkách církevního školství.

Biskupové přijali návrh na zápis svátku Ježíše Krista nejvyššího a věčného kněze do národního liturgického kalendáře. Kardinál Dominik Duka, olomoucký arcibiskup Jan Graubner a přítomní biskupové se rovněž zabývali východisky spolupráce mezi církví a státem a diskuse se dotkla i otázky majetkového narovnání. Biskupové se shodli, že veškeré další kroky budou i nadále projednávány ve spolupráci s Ekumenickou radou církví a Federací židovských obcí. Všech těchto subjektů se totiž navrhované řešení majetkového narovnání týká.

V úterý navečer se v chrámu sv. Petra a Pavla v Brně uskutečnila koncelebrovaná mše svatá. Hlavním celebrantem byl olomoucký arcibiskup Jan Graubner a královéhradecký biskup Jan Vokál se v homilii věnoval tématům navozeným v liturgických čteních. Středeční zasedání zahájily ranní chvály a mše svatá v kapli duchovního centra, kterou sloužil plzeňský biskup František Radkovský.

Další, 92. plenární zasedání, bude 22. a 23. ledna 2013 v pražském augustiniánském klášteře u sv. Tomáše.  Dne 21. ledna 2013 mu bude předcházet ekumenická bohoslužba v rámci Týdne modliteb za jednotu křesťanů.  Při lednovém plenárním zasedání bude sloužena mše svatá v pražském kostele sv. Karla Boromejského na památku 25 let od smrti S. Vojtěchy Hasmandové SCB.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou