Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

V Olomouci uvedou světovou premiéru opery Z. Pololáníka

Datum publikace13. 6. 2013, 14.30
TiskTisk

Velkou událostí a více než zajímavou tečkou za letošní sezonou v Moravském divadle Olomouc bude světová premiéra inscenace opery Zdeňka Pololáníka „Noc plná světla“. Libreto k opeře napsal olomoucký světící biskup Josef Hrdlička a záštitu nad projektem převzali kardinál Dominik Duka a ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg.

Olomouc: Režie inscenace se ujal Michael Tarant, autorem hudebního nastudování a dirigentem je Petr Šumník. Premiéra se v Moravském divadle Olomouc uskuteční v pátek 28. června v 19.00 hodin.

Novinka v operním repertoáru připomíná výročí spojené s osobností Paula Claudela, jehož drama Zvěstování Panně Marii (1911) se stalo předlohou pro vznik opery Noc plná světla. „Před sto lety působil u nás jako generální konzul Francie Paul Claudel, jedna z velkých postav světové literární a dramatické tvorby. Na Claudela silně zapůsobil duchovní odkaz našich dějin, který uctil ve sbírce básní Svaté obrázky z Čech,“ zdůraznil autor libreta k Noci plné světla Josef Hrdlička, světící biskup olomoucký. Uvedení opery předznamenává ještě jedno významné výročí. „Světová premiéra Noci plné světla je našim příspěvkem k 1150. výročí příchodu Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu,“ upozornil ředitel Moravského divadla Olomouc (MDO) Josef Podstata.

Skladatel Zdeněk Pololáník se s Claudelovým dramatem Zvěstování Panně Marii setkal na začátku 90. let. „Námět mi byl důvěrně známý už z činohry, ke které jsem dělal scénickou hudbu v roce 1991 pro Státní divadlo v Brně. Bylo tedy pro mne milým překvapením, když mi otec biskup Hrdlička navrhl toto téma k opeře. Přeložil text, napsal operní libreto a já jsem se s chutí pustil do opery, dosud jediného hudebního útvaru, který ještě chyběl v mé rozmanité tvorbě,“ uvedl Pololáník.

Brněnský skladatel má na svém kontě mj. přibližně 500 scénických, filmových, rozhlasových a televizních hudeb. Vytvořil doprovod k filmům Člověk proti zkáze, Žert, Prodloužený čas či Lev s bílou hřívou. Spolupracoval s předními českými divadly v Praze, Brně, Ostravě, Olomouci či Hradci Králové, jeho tvorbu znají také v Německu, Norsku, Japonsku nebo Mexiku. „Hudba Zdeňka Pololáníka, aspoň jak jsem ji měl možnost dosud poznat, je jasná, sdělná a přístupná i těm posluchačům, pro které bývá poslech soudobé hudby mnohdy nepřekousnutelným oříškem. Nejinak je tomu i v Noci plné světla. Autor volí takové hudební prostředky, které vyžaduje děj. Zbytečně se nepouští do disonancí, hudba je poslouchavá, melodická a kde je třeba navodit dramatickou náladu, zazní i komplikovanější harmonie,“ popsal autor hudebního nastudování a dirigent Petr Šumník.

Režie se ujal úspěšný operní a činoherní režisér a umělecký šéf činohry MDO Michael Tarant. „Je dobře, že tu v dnešním materialistickém světě máme takovou ryze duchovní záležitost. Každá společnost bez víry, bez přesahu, bez tušení smyslu bývá zranitelná, vratká. Jak u Claudela, tak v naší inscenaci jsou nosná tři témata: schopnost milovat až k sebeobětování, hledání víry i v té nejtěžší době a smysl oběti jako takové. Naše inscenace hodně pracuje s imaginací, s tajemstvím,“ popsal režisér Tarant.

Hlavní ženskou roli ztvární Lea Vítková. „Violéna je silná hrdinka, osobnost, která pocítí předurčení k tomu, aby se obětovala. Je ochotná nést svůj úděl,“ přiblížila Vítková, kterou na jevišti doplní Jiří Přibyl v úloze Otce, Zdeňka Mollíková v roli Matky, Barbora Polášková jako Mara, David Szendiuch coby Petr z Craonu a Petr Martínek v roli Jakuba. Sólisty doprovodí orchestr a sbor MDO.

S využitím zprávy na stránkách Moravského divadlo Olomouc

 

Autor článku: Jiří Gračka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou