Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Češi v Riu

Datum publikace23. 7. 2013, 19.01
TiskTisk

Na 150 mladých lidí z celé ČR v čele s českobudějovickým světícím biskupem Pavlem Posádem se v pondělí 22. července přesunulo autobusy přímo do Rio de Janeira. Spolu s kardinálem Dominikem Dukou, který do Brazílie přiletěl dnes, v úterý 23. července, se zúčastní začínajících Světových dní mládeže. Toto setkání zahájí dnešní večerní mše svatá na pláži Copacabana.

Rio de Janeiro: Ještě dnes se část české výpravy zúčastní uvedené večerní mše svaté s arcibiskupem Ria Mons. Orani João Tempestou, která se uskuteční na známé pláží Copacabana. Tímto bude oficiálně zahájen program 28. světového dne mládeže. (Začátek mše na přelomu úterý a středy SELČ).

Od středy 24. do pátku 26. července 2013 se program dělí na dvě části. Dopoledne se v sále farnosti Imaculada Conceição, která se nachází ve čtvrti Recreio dos Bandeirantes na jihu města u moře a je domovem české poutnické skupin, bude vždy konat katecheze v češtině. Tu si připravil vždy jeden z přítomných českých biskupů, a rovněž zde proběhne česká mše svatá. Po obědě se mladí lidé rozejdou na nejrůznější programy Festivalu mládeže, který se odehrává po celém městě a nabízí kulturní, hudební, sportovní a samozřejmě duchovní programy. Festival připravují různá hnutí, řehole či biskupské konference.

Ve středu 24. července přijde mezi mladé generální konzul ČR v São Paolo Pavel Procházka s delegací českých krajanů z Batayporã, pro které pan kardinál Duka požehná sošku Pražského Jezulátka. To proběhne při mši svaté od 12.00 brazilského času.

Ve čtvrtek od 18.00 se čeští poutníci mohou zúčastnit opět na pláži Copacabana úvodního setkání s papežem Františkem.

V pátek v podvečer si mladí lidé z České republiky zvolí jednu ze dvou křížových cest. Buď s papežem Františkem na pláži Copacabana, nebo na pláži ve farnosti, ve které probíhá český program. 

Sobota patří při světových dnech mládeže již tradičně pěší pouti. V Rio de Janeiru má za cíl 13 km vzdálenou plochu Campus fidei – Guaratiba, kde od 19.00 proběhne večerní setkání se Svatým otcem. Na tomto místě pak přespí a ráno se opět sejdou s papežem. Od 10.00 zdejšího času s ním budou slavit nedělní mši svatou. Tím bude toto světové setkání mládeže završeno.

V pondělí 29. července se pak ještě 60 členů české výpravy, spolu se skupinou mladých lidí z hostitelské farnosti v Riu a panem kardinálem Dominikem Dukou, vydá na pouť do 250 km vzdáleného poutního místa Aparecida, kde budou ve 13.00 téhož dne slavit mši svatou.

Ještě před svým odletem, v úterý 30. července 2013, bude kardinál Duka se skupinou mládeže slavit od 13.00 mši svatou v kapli sochy Krista na Corcovado (legendární socha nad městem).

Poslední naši poutníci se do ČR vrátí do vlasti 1. srpna večer.

Další informace naleznete na www.apha.cz.

(zdroj: Sekce pro mládež ČBK)

Autor článku: František Jemelka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou