Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Česká biskupská konference jednala v Olomouci

Datum publikace7. 5. 2014, 18.35
TiskTisk

V úterý 6. a středu 7. května 2014 se biskupové českých a moravských diecézí i zástupci řádů sešli na svém 97. plenárním zasedání České biskupské konference (ČBK). Toto pracovní jednání tentokrát hostila Olomouc; mj. v den úterního svátku zde svatořečeného Jana Sarkandra.

Olomouc (AKTUALIZOVÁNO 8. 5. 2014): V rámci dvojdenního programu se účastníci seznámili s aktuálním děním v církvi či situací okolo částečného majetkového vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi. „Věříme, že se věci posouvají kupředu a že jsou na dobré cestě,“ okomentoval aktuální situaci v naplňování zákona o částečném majetkovém vyrovnání generální sekretář ČBK Tomáš Holub.

Biskupové všech diecézí v ČR a zástupci mužských i ženských řeholí se též věnovali otázce práce v oblasti pastorace Romů, národnostních menšin, migrantů i turistů, kdy schválili jmenování národního ředitele pro duchovní péči o tyto věřící. Bude jím P. Vojtěch Eliáš. V oblasti pastorace byla tématem také otázka mládeže, kdy plenární zasedání schválilo pastorační program podpory do roku 2018.

Součástí úterního programu byla i ustavující valná hromada, při níž byl založen investiční fond s proměnným kapitálem (SICAV). „Olomouc se stala historickým mezníkem v naší přípravě na schopnost samofinancování, protože se zde podepsala smlouva o zřízení nástroje, který nám zaručuje, že peníze nejsou používány na záměry, s nimiž nesouhlasíme,“ řekl na dnešním setkání s novináři generální sekretář ČBK Tomáš Holub. Do tohoto fondu kvalifikovaných investorů bude jednotlivými diecézemi vložena, dle jejich rozhodnutí, část prostředků z finančních náhrad za historický církevní majetek, který nemůže být navrácen v rámci zákona 428/2012 Sb. Fond zřizuje ČSOB Asset Management, a. s., investiční společnost. „Chtěli jsme, aby způsob, jímž budeme zajišťovat budoucnost, byl zodpovědný a etický – aby byl v souladu s tím, co církev hlásá. Nechceme a nesmíme si dovolit projídat peníze budoucnosti. Do budoucna také počítáme s tím, že správcem jednoho z podfondů se stane i Česká spořitelna,“ doplňuje k tomu ještě Holub. Na tomto ustavující ustanovujícím jednání byly schváleny stanovy, statut fondu či členové správní rady

ČBK také dnes odsouhlasila podobu listu věřícím, který směřuje k jejich účasti v blížících se volbách do Evropského parlamentu. „Není to jen otázka evropských voleb, ale občanské zodpovědnosti vůbec. Je smutné, že polovina lidí rezignovala na volby. Dle mne je důležité, abychom si uvědomili, že demokratický systém nám všem dává možnost zodpovědnosti. Demokracie se ale opírá i o rovinu etickou a bez etického řádu není možné spoléhat na to, že se nám věci dobré podaří, a proto se církev musí věnovat etickým otázkám – například při podpoře rodin či v oblasti školství. Nebudeme říkat, koho mají lidé volit, ale vyzýváme je k odpovědnosti a volbě podle svého svědomí,“ přiblížil motivy pro vznik dokumentu kardinál Dominik Duka, předseda ČBK.

Velkou výzvou je dle kardinála Duky také světový den mládeže, který se bude roku 2016 konat v polském Krakově. „Počítáme s účastí osmi až asi deset tisíc mladých lidí z ČR. Na svém zasedání jsme se také zabývali průběhem příprav na plánované jubileum Mistra Jana Husa,“ dodal předseda České biskupské konference.

Účastníci setkání zde rovněž s olomouckými věřícími oslavili svátek sv. Jana Sarkandra. Při mši svaté v úterý 6. května 2014 si tak v zaplněné katedrále sv. Václava připomněli bezmála 19 let od svatořečení Jana Sarkandra a Zdislavy z Lemberka. Bohoslužba tehdy proběhla na zdejším letišti v Olomouci-Neředíně; při návštěvě dnes již svatého Jana Pavla II. Hlavním celebrantem mše svaté byl kardinál Dominik Duka, kazatelem potom zdejší světící biskup Josef Hrdlička. Text jeho homilie naleznete v příloze.

(Foto: Jan Štěpančík, autoři: František Jemelka, Jiří Gračka)

Soubory ke stažení

Autor článku: František Jemelka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou