Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Biskupové společně pracovali na Velehradě

Datum publikace5. 7. 2014, 2.21
TiskTisk

Při svém 98. plenárním zasedání se ve dnech 3. a 4. července 2014 sešli biskupové Čech, Moravy a Slezska. Na Velehradě se věnovali tématům pastorace, liturgie a hmotného zabezpečení; spolu s věřícími a poutníky slavili mše svaté ve Štípě u Zlína i velehradské bazilice. Ke konci pátečního (4. 7.) programu se rovněž sešli se zástupci biskupské konference USA.

Velehrad: V úvodu setkání kardinál Dominik Duka seznámil všechny přítomné s aktuální situací v církvi a ve společnosti. Všechny věřící i další zájemce pozval do svatovítské katedrály, kde si 15. listopadu 2014 s kardinálem Parolinem připomenou Anežku Českou a poděkují za 25 let svobody.

Biskupové se věnovali také tématu částečného majetkového vyrovnání mezi církvemi a státem či zhodnotili dosavadní průběh procesu přechodu na samostatné financování. Mimo jiné konstatovali, že přes nedodržení lhůt stanovených v zákoně o majetkovém narovnání – k 30. červnu 2014, kdy uplynula doba pro vyřízení podaných žádostí, bylo vydáno jen asi 5 % požadovaného majetku – nebudou církevní instituce primárně přistupovat k soudnímu řešení. K tématu majetkového narovnání také biskupové vydali prohlášení, které je k dispozici na tomto místě.

Účastníci plenárního zasedání schválili změnu na pozici národního ředitele Papežských misijních děl v České republice. Dosavadního ředitele P. Jiřího Šlégra, kterému končí funkční období, střídá trvalý jáhen Leoš Halbrštát z královéhradecké diecéze.

Biskupové se dále věnovali přípravám na některé významné akce v tomto i příštím roce, jako je probíhající připomínka Roku rodiny, která v srpnu vyvrcholí Národní poutí rodin ve Žďáru nad Sázavou, celosvětová oslava Roku zasvěceného života, připadajícího na rok 2015, Světové setkání rodin ve Filadelfii (v září příštího roku) či české spoluúčasti na přípravě 37. evropského setkání mladých pořádaného komunitou z Taizé na přelomu tohoto a příštího roku v Praze.

Přijatou novinkou, která jistě osloví zejména mladé a příznivce zajímavých mobilních aplikací, je pak elektronický kancionál, který bude dostupný na webu www.liturgie.cz. Jednající se též seznámili s průběhem příprav reedice misálu; ten by se na české obětní stoly mohl dostat již koncem roku.

Tématem příštích měsíců jistě bude i příprava Národního eucharistického kongresu, který je plánován na 15., 16. a 17. října 2015 do Brna. Rovněž se bude připravovat průběh Roku zasvěceného života, který proběhne v době od listopadu 2014 do února 2016. Biskupové v rámci programu vzali na vědomí to, že královéhradecký biskup Jan Vokál navštíví jako delegát-zástupce české církve jednání americké biskupské konference.

Účastníky zasedání pozdravilo i několik hostí. P. Petr Šikula informoval o činnosti a chystaných projektech římské koleje Nepomucenum (v souč. době zde studuje 7 bohoslovců a 11 kněží z ČR). Zástupci biskupské konference USA biskup Patrick Zurek, který má české kořeny, a Declan Murphy přivezli pozdravy od amerických věřících. Svěřili se také, že je česká církev v mnohém inspirovala. „Zejména fungování vaší charity, způsob, jímž pečujete o seniory, i systém předmanželské přípravy i následné péče o sezdané mohou církev v USA do značné míry inspirovat,“ uvedl biskup Zurek. I on také neopomněl zdůraznit pozitivní vliv papeže Františka na život americké církve a zájem o jeho následování.

Součástí programu bylo i setkání s farníky a poutníky ve štípském nebo velehradském chrámu; prvně jmenovaní prožili s našimi biskupy čtvrteční podvečer na mši svaté v chrámu Narození Panny Marie, ti druzí pak včerejší ráno. Při bohoslužbě v blízkosti místa posledního odpočinku kardinála Špidlíka, ve velehradské bazilice.

Na příští setkání se naši biskupové a zástupci řeholí vydají v říjnu; na Erlebachovu boudu, do krkonošských hor. 

(Foto mobilem: F. Jemelka, TS ČBK)

Autor článku: František Jemelka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou