Lupa
Obsah Obsah
Portál

Biskupové se v Praze sešli na 104. plenárním zasedání

Datum publikace20. 1. 2016, 18.14
TiskTisk

Ve dnech 19. a 20. ledna 2016 se v Praze uskutečnilo 104. plenární zasedání biskupů diecézí a zástupců řeholí v ČR. Tomuto pracovnímu setkání České biskupské konference (ČBK) předcházela ekumenická bohoslužba se zástupci dalších křesťanských církví v dejvickém kostele sv. Vojtěcha.

Praha: Účastníci se seznámili s průběhem Národní pouti ve Svatém roce milosrdenství do polského Krakova, která se uskuteční dne 28. května 2016. Hlavním celebrantem mše svaté v tamějším chrámu Božího milosrdenství bude kardinál Dominik Duka, kázat bude arcibiskup Jan Graubner; přednášky, která je součástí programu, se ujme biskup Pavel Posád. Taktéž byla představena medaile vydaná u příležitosti tohoto svatého roku. Iniciátor projektu prof. Petr Piťha připomněl základní ideu díla akad. sochaře Miroslava Kováříka, které odkazuje na duchovní i světský rozměr milosrdenství a jeho připomínky v tomto roce. Medaile je k dostání ve stříbrné či mosazné verzi.

Biskup Pavel Posád přítomné informoval o pokračujících přípravách Světového dne mládeže 2016, který proběhne v Krakově mezi 26. a 31. červencem. Připomněl, že bude ve farnostech čten speciální list s potřebnými informacemi a na podporu akce též proběhne 6. března sbírka. Biskupové se rovněž shodli na tom, že tématem nadcházejícího celostátního setkání mládeže (2017, Olomouc) bude výzva: Nebojte se. Související fóra mládeže pak budou zaměřeny na evangelizaci. Součástí bloku informací o životě mládeže bylo též představení letáku o odpustcích.

V rámci středečního programu vystoupila nová šéfredaktorka Katolického týdeníku Kateřina Koubová. Hovořila o dalším směřování tohoto listu českých a moravských biskupů, ale věnovala se i zasazení do evropského kontextu. K. Koubová zdůraznila, že týdeník má reflektovat dění v církvi, věnovat se více pastoračním tématům či zahraničnímu zpravodajství a tématům křesťanství ve společnosti. P. Pavel Dokládal z Českomoravské Fatimy Koclířov se věnoval možnostem připomínky 100 let od událostí ve Fatimě. Biskupové souhlasili s tím, aby při této příležitosti proběhla 13. září 2017 národní pouť do Fatimy s převzetím sochy Panny Marie Fatimské z Capelinha a jejím následným putováním po ČR.

Účastníci setkání se též vzájemně informovali o zapojení do programu letošního Katholikentagu, který bude hostit Lipsko. ČR zde bude zastupovat několik diecézí, mj. pražská arcidiecéze či diecéze plzeňská a litoměřická.

ČBK na svém 104. zasedání dává stanovisko, které doplňuje prohlášení z 2. prosince 2015 o sebeomezení subjektů římskokatolické církve při soudním přezkoumávání pozbytí vlastnictví některých historických majetků následovně:  „Taktéž konstatuje, že nebude usilovat o majetek krajů, který byl nabyt v souladu se zákonem 192/2000 Sb. (zákon o krajích). V některých případech však existuje důvodná pochybnost, že zákon o majetku obcí i zákon o krajích a zákonná blokace původního církevního majetku byly porušeny.“

V rámci úterního programu byla brněnským biskupem Vojtěchem Cirklem představena publikace Doprovázení mladých manželů (autoři J. Zeman, J. Šrajer a J. Kotvrda), která navazuje na proběhlou Synodu o rodině a novátorsky nahlíží na možnosti duchovního doprovázení párů nebo manželů a může přispět k rozvoji služby duchovního doprovázení v církvi.

V pražském kostele sv. Vojtěcha proběhla před začátkem jednání, v pondělí 18. ledna 2016, ekumenická slavnost. Při příležitosti začátku Týdne modliteb za jednotu křesťanů se zde biskupové spolu s nejvyššími představiteli křesťanských církví a desítkami věřících modlili za hledání společné cesty. Ústředním tématem hodinového programu bylo přirovnání a podnícení křesťanského života k užitečnosti světla a soli. Bohoslužbu vedl předseda ČBK kardinál Dominik Duka, kazatelem pak byl předseda Ekumenické rady církví Rady Církve bratrské Daniel Fajfr.

Biskupové a zástupci řeholí se na tzv. plenárních zasedáních scházejí čtyřikrát ročně; příští setkání budou ve dnech 18., resp. 19.-20. dubna 2016 hostit Hejnice.

(Foto mobilem: František Jemelka, Tiskové středisko ČBK)

Autor článku: František Jemelka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou