Na přijímání tzv. bezlepkových hostií se nic nemění

09. 07. 2017 Rubrika: Domácí
V neděli přineslo několik českých médií zprávu o údajném zákazu bezlepkových hostií, který měl vydat Vatikán. Tyto informace jsou bohužel chybné. Pro věřící, kteří trpí celiakií, se nic nemění: i nadále mohou přijímat tzv. nízkolepkové hostie (lidově nazývané také bezlepkové), které obsahují jen zanedbatelné množství lepku. Kdo by trpěl silnou alergií na lepek a nemohl přijmout ani tyto hostie, může přijímat Krev Páně – proměněné víno.

Foto: František Ingr / Člověk a víra

Okružní list, který v sobotu zveřejnila Kongregace pro bohoslužbu a svátosti a na nějž se články v médiích odvolávají, nic nemění na stávající praxi svatého přijímání: pouze připomíná normu z roku 2003.

Věřící, kteří trpí celiakií, mohou i nadále přijímat tzv. nízkolepkové hostie (lidově nazývané také bezlepkové). Ty obsahují jen velmi nízké množství lepku (max. 0,025 mg na hostii), a proto jsou pro většinu celiaků vhodné (pro srovnání: podle nařízení Evropského společenství jsou považovány za bezlepkové výrobky, které obsahují max. 10 mg na 100 g sušiny). Zároveň plně odpovídají liturgickým předpisům.

Hostie zcela bez lepku se nevyrábí. 

Pokud by někdo trpěl silnou alergií na lepek, může přijímat Krev Páně – proměněné víno.

Vždy se doporučuje, aby se věřící domluvil s knězem přede mší svatou na průběhu svatého přijímání.

Liturgická komise České biskupské konference vydala v roce 2015 dokument „Svaté přijímání a bezlepková dieta“ (online zde).

Autor článku: Ondřej Mléčka