Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

6 tipů jak ještě letos strávit dovolenou jinak

Datum publikace29. 6. 2018, 15.30
TiskTisk

Konec června je tu, a vy stále přemýšlíte, kam si letos zamíříte odpočinout či jen hledáte užitečné tipy pro zpříjemnění volna? Snášíme na jednu hromadu důkazy, že čas volna lze prožít i jinde, než hlava na hlavě například Chorvatsku. Věděli jste, že v ČR již existuje široká nabídka pobytů na farách, v klášterech či je možné navštívit mnohé chrámy, poutní místa a církevní zajímavosti s výkladem? Nezapomněli jste, že si poměrně jednoduše můžete i na cestách vyhledat bohoslužbu?

Foto: František Jemelka / Tiskové středisko ČBK

Církevní a klášterní turistika nabízí hned několik možností: od tiché kontemplace v klášteře, přes rodinný pobyt na faře až po pěší pouť, návštěvu otevřených chrámů či návštěvu církevního pivovaru. K tomu všemu ještě připočtěme věrného pomocníka pro vyhledávání mší svatých na cestách, aplikaci bohosluzby.cirkev.cz, která je dostupná pro Android či jako web. Uživatelé aplikace Mapy.cz jistě rádi potvrdí, že zde obsažená informace o kostele a odkaz na web farnosti také není k zahození.

Na vašich cestách vám může pomoci i nově vydaná mapa Vybrané církevní památky České republiky. Seženete ji v síti Karmelitánského nakladatelství.

Ubytovat se na faře či v klášteře

Po celé České republice je možnost ubytování v církevním prostředí, a to od far, přes kláštery, poutní domy či přímo penziony a hotely.

Novinkou pro tuto sezónu je penzion Tõde v Olomouci, který spravují sestry františkánky. Nové ubytování chystají v Jitravě (Litoměřická diecéze), Staré Vsi u Rýmařova či v blízkosti Hukvald (Ostravsko-opavská diecéze) či v Chateau Clara Futura v Dolních Břežanech a připravuje se i otevření Hotelu Chateau Mostov (Pražská arcidiecéze).

Prostě jít

Vyrazit na pouť! Většinou se nám vybaví kolotoče a cukrová vata, jenže my vás zveme k jiné pouti, té pěší. Často se vyráží na cestu do španělské Compostely po svatojakubské cestě, které vede i u nás, ale nabídek je více, buď si vyberete z nabízených cest na webovém portálu či se zúčastníte skupinové pěší pouti, obojí je hlubokým zážitkem.

Modlit se

Chcete-li církevní prostředí poznat nejen ve formě ubytování či návštěvy památky, ale k načerpání duchovních sil, zkuste se poohlédnout po exerciciích, tedy po duchovních cvičeních. Některé řády také nabízejí možnost žít na určitou dobu kontemplativním životem zaměřeným na ztišení.

Najít dveře kostela dokořán

Několik stovek kostelů např. ve Zlínském kraji, městě Olomouci či v Ostravsko-opavské diecézi nabízejí možnost poznat jejich krásy s průvodcem. Tato možnost je samozřejmě nabízena např. i na Zelené Hoře, Velehradě a dalších místech.Podrobný přehled naleznete v příloze.

Vaší pozornosti by nemělo uniknout ani několik farních či diecézních muzeí.

Na pivo za jiným účelem

V ČR naleznete několik církevních pivovarů. Vydáte-li se poznávat krásy starého biskupského sídla Litoměřice, nezapomeňte zavítat i do zdejšího pivovaru. I poznávání života fungujícího kláštera v Želivi můžete spojit s ochutnávkou zdejší pivovarnické produkce. Toulání po Orlických horách pak můžete zakončit v Neratově, kde je postupně obnovováno zdejší poutní místo a rozvíjí se tu komunita zaměřená na sociální podnikání; i zde k němu patří nový pivovar.

I zajímavosti jsou v nabídce

Církevní turistiku, která nabízí příležitosti po celé ČR lze samozřejmě vhodně kombinovat s poznáváním dalších památek či přírodních krás, neb církevní turistické objekty nezřídka naleznete v historických sídlech či naopak horských oblastech republiky

Vše potřebné hledejte na www.cirkevnituristika.cz nebo i na Facebooku. Neustále se připravuje něco nového.

Soubory ke stažení

Autor článku: František Jemelka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou