Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Proběhlo 115. plenární zasedání České biskupské konference

Datum publikace24. 10. 2018, 17.00
TiskTisk

Čeští a moravští biskupové se sešli 23.-24. října v Dolních Břežanech na svém již 115. plenárním zasedání.

Foto: Monika Klimentová

Plenární zasedání zahájil zástupce apoštolské nunciatury Mons. Mambé Jean-Sylvain Emien, který mimo jiné informoval o příjezdu nově jmenovaného nuncia pro Českou republiku - Mons. Charlese Balva, který by se měl oficiálně ujmout svého úřadu v řádu týdnů.
 
Na plenárním zasedání se s přítomnými rozloučila bývalá předsedkyně Konference vyšších představených ženských řeholí sr. Vojtěcha Zikešová. Poprvé se jednání účastnila její nástupkyně, dominikánka - sr. Krista Chládková. Ta mimo jiné představila nový web řehole.cz., který detailně prezentuje činnost ženských řeholních společenství v České republice. 

Generální sekretář ČBK P. Stanislav Přibyl informoval mimo jiné o aktivitě nazvané 'Red Wednesday – Červená středa', jejíž nultý ročník proběhne 28. listopadu 2018 v Praze. Jedná se o společnou akci ČBK, ERC a FŽO, která by měla navázat na světovou aktivitu pořádanou organizací Církev v nouzi (Aid to the Church in Need). Jde o symbolickou připomínku utrpení osob, které jsou ve světě pronásledovány za svoji víru. Letos budou prvně i v Praze nasvíceny červenou barvou (barvou křesťanských mučedníků) některé budovy a uskuteční se další doprovodné aktivity.

Arcibiskup Jan Graubner, předseda Komise ČBK pro Charitu, poděkoval všem diecézím a dalším subjektům, které se účastnily sbírky Charity ČR určené na pomoc zemím Blízkého východu. Celková částka, která byla vybrána přesáhla 12 milionů 230 tisíc korun. Peníze by měly pomoci křesťanům z těchto zemí se vrátit zpět do jejich domovů. 

Účastníci plenárního zasedání byli také informování o čerpání evropských dotací v programovém období 2014-20 a o využití těchto prostředků v diecézích. Nejvíce evropských peněz doputovalo v těchto letech zejména do rozvoje a oprav církevních památek.  Řešilo se rovněž další dotační období v letech 2021-27, konkrétně jakých způsobem bude možné dotace čerpat a jak na ně dosáhnout.

Biskupové rovněž schválili návrh biskupa Jana Vokála uspořádat národní pouť k 30. výročí svatořečení sv. Anežky České, která se uskuteční 11. - 14. listopadu 2019 v Římě. Řešili také druhou fázi rekonstrukce poutního domu Velehrad v Římě, která by měla být zahájena do konce tohoto roku.

Biskup Zdeněk Wasserbauer informoval přítomné o dohodě mezi ČBK a ERC a ministerstvem zdravotnictví ohledně duchovní péče ve zdravotnictví, konkrétně o dalším fungování nemocničních kaplanů, která by se měla začít realizovat v druhé polovině příštího roku. 

Na závěr prvního dne zasedání biskupové slavili společnou mši svatou v kostele sv. Jakuba v Praze na Zbraslavi, mimochodem se jedná o místo, kde leží ostatky posledních Přemyslovců. Biskupové se v souvislosti k nadcházejícím výročím 100 let od vzniku Československa modlili také za naši vlast a společnost. 

Autor článku: Monika Klimentová
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou