Lupa
Obsah Obsah
Portál

100 let ČSR si připomenuli i ve Štrasburku

Datum publikace26. 10. 2018, 15.30
TiskTisk

Během plenárního zasedání Evropského parlamentu ve Štrasburku proběhla řada akcí, kterými si čeští i slovenští europoslanci připomněli sté výročí vzniku Československé republiky. V pondělí 22. října slavili ve štrasburské katedrále Notre-Dame slavnostní mši svatou.

Foto: webové stránky M. Šojdrové

Vzpomínkové akce české a slovenské delegace v Evropské lidové straně ke stému výročí vzniku samostatného Československa začaly v pondělí (22.10. 2018) v podvečer, kdy se v kryptě katedrály Notre-Dame ve Štrasburku uskutečnila mše svatá k výročí vzniku republiky. V úterý pak poslanci zahájili v prostorách Evropského parlamentu výstavu k založení Československa. Předseda Evropského parlamentu Antonio Tajani symbolicky převzal od Michaely Šojdrové velehradský kříž, jehož autorem je známý akademický sochař Otmar Oliva.

Kříž je dar Evropskému parlamentu od českých a slovenských poslanců Evropské lidové strany. Antonio Tajani v souvislosti s převzetím kříže uvedl, že tento symbol 'představuje naši identitu, dědictví a kořeny'. Jasně se přihlásil k tomu, že Evropa je křesťanská, což neznamená, že nemůže být otevřená. Tajani zdůraznil, že křesťanství je společné pojítko mezi evropskými národy.

Na ceremonii k výročí samostatného státu vystoupil i pěvecký sbor AVE z Arcibiskupského gymnázia V KroměřížI. Studenti zazpívali obě státní hymny, české lidové písně a Ódu na radost, hymnu EU.

Zdroj: www.sojdrova.com

Autor článku: Monika Klimentová
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou