Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

24 hodin pro Pána je příležitostí ke smíření

Datum publikace13. 3. 2019, 15.15
TiskTisk

„Ani já tě neodsuzuji“ (J 8,11) jsou slova uvedená na pozvánce k letošní postní iniciativě 24 hodin pro Pána, kterou inicioval papež František před pěti lety. Koná se vždy před 4. postní nedělí a v letošním roce se kostely po celém světě otevřou v pátek 29. března a mnohé z nich zůstanou otevřené přes celou noc až do soboty 30. března a nabídnou tak možnost zpovědi, modlitby nebo rozhovoru s knězem.

Foto: Markéta Zelenková / Člověk a Víra

Církev musí být domem milosrdenství

Myšlenkou této celosvětové postní iniciativy 24 hodin pro Pána je, aby církev byla „především domem milosrdenství, kde může každý zakusit Boží lásku a radost z odpuštění,“  jak je uvedeno na webu Papežské rady pro novou evangelizaci, která byla papežem Františkem pověřena organizací.

V každé diecézi by měl být od pátku 29. března od 17 hodin do soboty 30. března do 17 hodin otevřen nejméně jeden kostel, který nabídne možnost přistoupit ke svátosti smíření (zpovědi), nejlépe s vystavenou Nejsvětější Svátostí k adoraci.

K připojení k této postní inciativě vybízejí také čeští a moravští biskupové

„Nabídněte věřícím v každém děkanátu alespoň jeden kostel, ve kterém bude v této době poskytnuta možnost přijetí svátosti smíření a také vystavena Nejsvětější svátost k adoraci s prosbou za obrácení hříšníků. Smyslem iniciativy je poukázat na význam svátosti smíření a využít postní dobu jako nejvhodnější období pro evangelizaci ve světle této svátosti. Chci Vás poprosit, abyste se spolu s ostatními kněžími z děkanátu do této aktivity zapojili a také o ní informovali věřící ve farnostech,“ zve arcibiskup Jan Graubner jednotlivé farnosti k účasti na 24 hodin pro Pána.

Výzva přichází také z Pastoračního střediska Arcibiskupství pražského, které žádá kněze o pomoc se zpovědní službou a vyzývá je, aby se dle možností k této iniciativě také připojili, zvláště pak na poutních místech

V Praze bude vzhledem ke snadné dostupnosti do této aktivity tradičně zapojen kostel Panny Marie Sněžné, kde program začne v pátek 29. března v 18 hodin mší svatou a bude pokračovat až do 24 hodin. Kostel se pak znovu otevře v sobotu 30. března v 6 hodin a program bude probíhat až do 18 hodin. 

V Brně bude v pátek 29. března možnost zpovědi v kostele sv. Maří Magdalény (Masarykova ul.) od 9 do 20 hodin. Současně bude vystavena eucharistie. Od 20 do 22 hodin pak proběhne v katedrále sv. Petra a Pavla Nikodémova noc, tj. chvíle ztišení, modlitby a další možnosti přijmout svátost smíření.

Přehled dalších zapojených kostelů připravujeme.

(Zdroj: ACTA CURIAE Biskupství brněnského a Arcibiskupství pražského)

Autor článku: Radka Blajdová
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou