Lupa
Obsah Obsah
Portál

Hospodaření s časem a delegování - lektor RNDr. Michal Chytil, DrSc.

Datum publikace21. 5. 2021, 12.15
TiskTisk

Jednodenní seminář o hospodaření s časem a delegování Seminář vede zkušený, empatický a zábavný lektor, který upozorňuje, že je poněkud vetchý, takže je prozíravé přihlásit se na co nejdřívější termín :-).

 

Semináře nabízíme aktuálně pro kněze, jáhny, řeholníky, řeholnice a odborníky z řad zaměstnanců biskupství a dalších církevních institucí. Maximální počet účastníků semináře je 20 osob.

Termín kurzu vypíšeme dle zájmu.

Můžete se předběžně přihlásit na vzdelavani@cirkev.cz.

Účastnický poplatek je 600,- Kč. Kurz je spoluhrazen z grantové podpory Americké biskupské konference (USCCB).

 

Téma hospodaření s časem a delegování je důležité pro každého, komu je svěřeno větší množství lidí.  Brzy totiž zjistí, že se mu přes nejlepší snahu nedaří zvládat všechno, co se po něm chce a o čem je přesvědčen, že by měl dělat. Proto mnohé organizace nabízejí svým manažerům kurzy 'time managementu' a pochvalují si, jak se díky nim zlepšil jejich výkon.

Náš seminář má vyšší ambice - pozvednout hospodaření s časem a delegování na místo, které mu patří. Pomůže nám analogie. Práce byla ve starověku považována za otrocký úděl, dnes někteří naši současníci označují práci za poslední zoufalý pokus člověka, jak získat peníze. V katolické církvi je práce pozvedána na úroveň, které jí v Božím plánu patří, např. díky sv. Benediktovi a jeho následovníkům.

Podobně je tomu u hospodaření s časem. Známe slova apoštola Pavla: 'Jsme přece jeho dílo, v Kristu Ježíši stvořeni k tomu, abychom konali skutky, které nám Bůh připravil“ (Ef 2,10). Vědomí, že na prahu každého nového dne nás čekají skutky připravené pro nás Bohem, je fascinující. Bohužel často je neuskutečníme z nejrůznějších důvodů: nevidíme je, děláme, že je nevidíme, protože nám nevoní, jsme tak zaneprázdněni jinými věcmi, že nám na ně nezbývá čas, ... Později proto pravidelně vyznáváme:  'Vyznávám se ..., že ... nekonám, co mám konat.' Metoda, s níž se během semináře seznámíme, pomůže ve velmi krátké době nastoupit cestu postupné nápravy.

S problematikou delegování s setkáváme v Bibli už na začátku (Ex 18, 13 – 27). Je to ta pasáž, v níž Mojžíšovi říká jeho tchán:

'Není to dobrý způsob, jak to děláš. Úplně se vyčerpáš, stejně jako tento lid, který je s tebou. Je to pro tebe příliš obtížné. Sám to nezvládneš.'

Aktuálnost této pasáže připomeneme, avšak klíčem k tomu, co probereme během semináře, je článek Teologické Summy, ve kterém sv. Tomáš Akvinský dovozuje, že Boží vláda nad světem je založena na delegování. Snažit se vést ve stejném duchu například farnost, proto odpovídá pokynu 'Buďte tedy dokonalí, jako je dokonalý váš nebeský Otec.' (Mt 5,48).

Pokud  máte k semináři jakékoliv další  dotazy, obraťte se na pulkrabkova@cirkev.cz.

Proběhlé semináře:

  • Velehrad  5. 11. 2019
  • Praha 9. 12. 2019
  • Olomouc 4. 2. 2020
Autor článku: Daniel Chytil
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou