Charta Œcumenica: 20. výročí od podpisu

Charta Œcumenica - směrnice ohledně spolupráce mezi církvemi v Evropě, kterou v roce 2001 podepsali předsedové CCEE a CEC, je zásadním dokumentem, který usiluje o zachování a rozvoj bratrství mezi evropskými církvemi. K připomínce 20. výročí od podpisu tohoto dokumentu vydávají kardinál Angelo Bagnasco, předseda Rady evropských biskupských konferencí (CCEE), a reverend Christian Krieger, předseda Konference evropských církví (CEC), společné prohlášení.
Publikováno: 13. 4. 2021 8:00

Oba předsedové ve svém prohlášení obnovují „závazek společně a v duchu jednoty vydávat svědectví o Kristu, našem Spasiteli, a o jeho slibu na nový život skrze Ducha Svatého.“ Uvědomují si, že „stará i nové církevní rozdělení potřebují uzdravení; společenské a ekonomické nerovnosti vyžadují transformaci našich postojů a struktur. Trvalé ohrožení demokracie a životního prostředí vyžaduje zaměřit pozornost na život ve své celistvosti. Nové ozbrojené konflikty a teroristické útoky v některých částech kontinentu v posledních letech vyžadují pokání, odpuštění a spravedlnost.“

Oba předsedové vyzývají k modlitbě, aby všichni mohli býti jedno: „Přejeme si být nástrojem této jednoty, znovu se zavázat k posilování církevního společenství prostřednictvím společné modlitby a aktivit a nabízíme světu naši službu při prosazování spravedlnosti a míru.“

V rámci oslav tohoto výročí organizují CCEE a CEC online ekumenickou bohoslužbu, která se má konat 22. dubna 2021 od 19.00 do 20.30. Všechny církve a ekumeničtí partneři jsou zváni k účasti na této události s názvem: Z naděje se radujte, v soužení buďte trpěliví, v modlitbách vytrvalí, inspirovaný veršem Řím 12,12.

Při této příležitosti bude vydána i brožura, která bude obsahovat průběh ekumenických oslav a reflexe nad touto směrnicí. Brožura, která je k dispozici ke stažení na webových stránkách CCEE a CEC v angličtině, francouzštině, němčině a italštině, je určena pro církve a může být použita po celý rok k místním oslavám.

Chcete-li se akce zúčastnit, můžete se zaregistrovat na následujícím odkazu: https://zoom.us/webinar/register/WN__lClRISEQW2ofhF2ufA0aA

nebo sledovat Livestream na YouTube na odkazu: https://www.youtube.com/channel/UCmNjQop8IRofn3WO4mIDLzg

Autor článku:
Monika Klimentová