Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

126. plenární zasedání ČBK se uskutečnilo v Nepomuku

Datum publikace18. 5. 2021, 19.15
TiskTisk

Biskupové Čech, Moravy a Slezska se setkali od 16. - 18. května 2021 v Nepomuku, kde se účastnili oslav 300 let od blahořečení místního rodáka sv. Jana Nepomuckého, na které navázalo 126. plenárního zasedání ČBK. Jednání se účastnil i zástupci nunciatury apoštolský nuncius arcibiskup Charles D. Balvo, Mons. Giuseppe Silvestrini a představitelé konferencí ženských a mužských řádu sr. Krista Chládková a arciopat Prokop Siostrzonek.

Foto: Martin Myslivec, ČaV

Hlavním celebrantem a kazatelem mše svaté v neděli 16. května v kostele sv. Jana Nepomuckého v Nepomuku byl pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka. Biskupové poté společně navštívili Zelenou Horu u Nepomuku, kde se setkali se starosty okolních obcí a prvním náměstkem hejtmana Plzeňského kraje Ing. Josefem Bernardem.  
 
V rámci plenárního zasedání biskupové debatovali o společných ekonomických záležitostech, otázkách majetkového narovnání i chodu ČBK. P. Stanislav Přibyl byl opětovně zvolen do funkce generálního sekretáře ČBK na další pětileté období. „Je mi velkou ctí, že jsem dostal od biskupů opětovně důvěru a budu moci i nadále pokračovat ve své službě církvi,“ říká staronový generální sekretář.
 
Biskupové schválili žádost brněnského biskupa k zahájení beatifikačního procesu P. Martina Středy a věnovali se podnětům z komisí a rad. Liturgická komise byla pověřena mimo jiné přípravou dodatku k pohřebním obřadům, který bude odpovídat rozdílné situaci víry a příslušnosti k církvi u zemřelých a pozůstalých. Také by měla připravit soubor podmínek pro kandidáty a kandidátky ustanovení k službě lektora a akolyty. Biskupové schválili soubor textů svatebních obřadů do 12 evropských jazyků. Biskup-delegát sekce pro mládež informoval o situaci v přípravě Celostátního setkání mládeže v Hradci Králové, jehož konání závisí na pandemických opatřeních. Biskupové se shodli, že pokud to situace umožní, bylo by dobré setkání zorganizovat v roce 2022 tak, jak je plánováno. Členové ČBK také jmenovali nového národního koordinátora vysokoškolské pastorace P. Josefa Stuchlého SJ a poděkovali P. Ladislavu Noskovi SJ za jeho dosavadní službu v této pozici.
 
Biskupové na plenárním zasedání také diskutovali o podobě novely instrukce o postupu biskupů a vyšších představených při předběžném šetření některých trestných činů proti 6. přikázaní Desatera na území ČR, která je zpracována v souladu s Vatikánem a apoštolským listem motu proprio Vos estis lux mundi. Instrukce by měla být po zapracování finálních připomínek připravena ke schválení na příštím plenárním zasedání ČBK v červenci. Členové ČBK také vzali na vědomí usnesení Policie ČR, která dospěla k závěru, že tvrzení objevující se v médiích o stovkách obětí sexuálního zneužívání ze strany církevních představitelů nelze prokázat. Biskupové však rozhodně tuto problematiku nezlehčují, ale naopak se jí aktivně ve své službě zabývají a všechny případy jsou připraveni prošetřit. Znovu připomínají, že bylo zřízeno v rámci katolické církve kontaktní místo na pomoc obětem sexuálního zneužívání nezletilých a zranitelných. Všichni, kteří se cítí být obětí těchto činů ze strany duchovních nebo zaměstnanců církve, se na něj mohou obrátit a požádat o psychologickou, duchovní, právní či sociální pomoc, která je anonymní a bezplatná.
 
Biskupové slavili v průběhu plenárního zasedání dvě společné bohoslužby: 17. května v Klatovech, při které byl hlavním celebrantem plzeňský biskup Tomáš Holub a kazatelem emeritní biskup plzeňský František Radkovský. V rámci bohoslužby byl požehnán obnovený kostel Neposkvrněného početí Panny Marie a sv. Ignáce v Klatovech. 18. května členové ČBK koncelebrovali mši svatou v kostele sv. Jana Nepomuckého v Nepomuku, která byla spojená s modlitbou za vlast a za účasti starostů z regionu, hlavním celebrantem byl českobudějovický biskup Vlastimil Kročil, kazatelem Pavel Posád.


Biskupové vydali z 126. plenárního zasedání společné Prohlášení českých a moravských biskupů v situaci ustupující pandemie v naší zemi
 
 
 
 

Autor článku: Monika Klimentová
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou