Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

26 modliteb za klima a stav ekologické nouze

Datum publikace29. 10. 2021, 14.00
TiskTisk

Tuto neděli začne v Glasgow konference COP26, 26. setkání zástupců světových vlád, které již téměř tři desetiletí hledají společně cesty k tomu, jak čelit klimatické krizi. Přípravy na konferenci jsou doprovázeny také mimořádně velkou pozorností náboženských subjektů a zejména v Británii intenzivním modlitebním úsilím. Přinášíme český překlad souboru 26 modliteb, které jako přípravu křesťanského společenství na blížící se konferenci sepsal Rev. Jon Swales.

Foto: www.unsplash.com

Podle Rámcového ujednání z roku 1992 je každá země světa povinna 'předcházet nebezpečné změně klimatu' a hledat způsoby, jak může omezit emise skleníkových plynů. Nejen o tom, jak toho dosáhnout, ale i o tom, jak toho dosahovat spravedlivě a s ohledem na nejchudší, má jednat konference COP26, odložená kvůli pandemii COVID-19. Přípravy na konferenci jsou doprovázeny také mimořádně velkou pozorností náboženských subjektů a zejména v Británii intenzivním modlitebním úsilím.

Těchto 26 modliteb - od výkřiků k nářkům až po chválu za Jeho zázraky, od volání k pokání až po prosby o spravedlnost - může být užitečným nástrojem při předstupování před Boha Stvořitele s jedním z nejnaléhavějších problémů, kterým jeho stvoření – jak lidské tak i ostatní – v současnosti čelí.

Zdroj: www.zitlaudatosi.cz, https://atyourservice.arocha.org

Autor článku: TS ČBK
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou